Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Jadłospis 7 dniowy, dieta przeciwzapalna

Jadłospis 7 dniowy, dieta przeciwzapalna

DZIEŃ 1

 

 

ŚNIADANIE

 

308 KCAL

Owsianka naturalna: Płatki owsiane ugotuj na mleku. Banana w misce rozgnieć widelcem, dodaj owsiankę. Całość zamieszaj.

OWSIANKA NATURALNA - 280g

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

płatki owsiane

30.0

2.2

20.8

2.1

10 łyżeczka (górskie, błyskawiczne)

mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu

250.0

3.8

12.5

0.0

1 szklanka

banan

80.0

0.2

18.8

1.4

1 mała sztuka

 

RAZEM

360.0

6.2

52.1

3.4

 

 

 

 

 

II ŚNIADANIE

 

206 KCAL

Pasta ala paprykarz: Składniki:
 Szklanka kaszy jaglanej
 Kawałek selera
 2 większe marchewki
 1 pietruszka
 3 łyżki oliwy z oliwek
 180g koncentratu pomidorowego ( słoik)
 2-3 ząbki czosnki
 Przyprawy: słodka papryka, kurkuma, majeranek, oregano, sól i pieprz

Kaszę jaglaną dokładnie opłucz ciepłą wodą, aby pozbyć się goryczki. Następnie ugotuj ją ( tak aby była miękka). Warzywa zetrzyj na tarce ( łącznie z cebulą i czosnkiem) . Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj starte warzywa, podsmaż, możesz dodać 2 łyżki wody. Dopraw do smaku 1 łyżką słodkiej papryki, szczyptą kurkumy, majeranku, oregano, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Gotuj około 10 minut. Następnie dodaj ugotowaną kaszę i przecier, ponownie dokładnie mieszaj. Kiedy całość się przestudzi zblenduj.
Przechowuj w lodówce.

PASTA ALA PAPRYKARZ - 38g (1.5 porcji)

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

kasza jaglana

11.3

0.3

8.1

0.4

0.1 szklanka

seler korzeniowy

3.1

0.0

0.2

0.2

0.1 mały kawałek na zupę

marchew

10.5

0.0

0.9

0.4

0.1 średnie sztuki

pietruszka, korzeń

2.5

0.0

0.3

0.1

0.1 średnia sztuka

oliwa z oliwek

1.2

1.2

0.0

0.0

0.2 łyżki

koncentrat pomidorowy, 30%

9.8

0.1

1.6

0.3

0.1 słoiczek

chleb żytni razowy

62.0

1.1

31.7

5.2

2 kromki

 

RAZEM

100.3

2.8

42.8

6.5

 

 

 

 

 

PRZEKĄSKA

 

80 KCAL

Orzechy włoskie

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

orzechy włoskie

12.0

7.2

2.2

0.8

3 sztuki

 

RAZEM

12.0

7.2

2.2

0.8

 

 

 

 

 

OBIAD

 

357 KCAL

Piersi z kurczaka gotowane na marchewce, pieczarkach i porze:

Składniki
" 1-2 porcje piersi z kurczaka
" 1 większa marchew starta na tarce
" Por ( około 10 cm) pokrojona w piórka
" Garść pieczarek- małe mogą pozostać całe, większe pokrój
" 3 ząbki czosnku - przeciśnięty przez praskę
" 2 łyżki oliwy z oliwek
" 2 łyżki koperku.
Oliwę podgrzej na patelni, dodaj czosnek i por, przemieszaj parę razy, dodaj marchew i pieczarki. Piersi z kurczaka oczyść, pokrój w mniejsze kawałku i ubij tłuczkiem. Z obu stron dopraw delikatnie solą i pieprzem.
Warzywa zalej wodą do przykrycia, gotuj około 15 minut. Następnie wyłóż piersi z kurczaka i wymieszaj z potrawką warzywną. Przykry pokrywką i gotuj około 20 minut.
Po ugotowaniu posyp koperkiem.

PIERSI Z KURCZAKA GOTOWANE NA MARCHEWCE, PIECZARKACH I PORZE - 184g

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

mięso z piersi kurczaka, bez skóry

80.0

1.0

0.0

0.0

0.5 porcji

marchew

50.0

0.1

4.3

1.8

0.5 średniej sztuki

por

20.0

0.1

1.1

0.5

0.5 połowa małej sztuki

pieczarka biała

20.0

0.1

0.5

0.4

 

czosnek

6.0

0.0

2.0

0.2

1 średni ząbek

oliwa z oliwek

8.0

8.0

0.0

0.0

4 łyżeczki

kasza gryczana niepalona

50.0

1.7

35.8

5.0

0.25 szklanki

 

RAZEM

234.0

11.0

43.7

8.0

 

 

 

 

 

PODWIECZOREK

 

148 KCAL

Koktajl z niskim IG: Wszystkie składniki zmiksuj na gładki koktajl

KOKTAJL Z NISKIM IG - 280g (1 porcja)

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

jarmuż

10.0

0.1

0.6

0.4

0.5 garści

sok pomarańczowy

125.0

0.1

12.4

0.1

0.5 szklanki

marchew

85.0

0.2

7.4

3.1

0.5 dużej sztuki

jabłko

50.0

0.2

6.0

1.0

0.5 małej sztuki

płatki owsiane

10.0

0.7

6.9

0.7

1 łyżka (górskie, błyskawiczne)

 

RAZEM

280.0

1.3

33.4

5.3

 

 

 

 

 

KOLACJA

 

206 KCAL

Kanapka z pastą

PASTA ALA PAPRYKARZ - 38g (1.5 porcji)

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

kasza jaglana

11.3

0.3

8.1

0.4

0.1 szklanka

seler korzeniowy

3.1

0.0

0.2

0.2

0.1 mały kawałek na zupę

marchew

10.5

0.0

0.9

0.4

0.1 średnie sztuki

pietruszka, korzeń

2.5

0.0

0.3

0.1

0.1 średnia sztuka

oliwa z oliwek

1.2

1.2

0.0

0.0

0.2 łyżki

koncentrat pomidorowy, 30%

9.8

0.1

1.6

0.3

0.1 słoiczek

chleb żytni razowy

62.0

1.1

31.7

5.2

2 kromki

 

RAZEM

100.3

2.8

42.8

6.5

 

 

 

 

 

PRZEKĄSKA

 

160 KCAL

Czosnek przeciśnij przez praskę, pietruszkę poszatkuj Całość dodaj do jogurtu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Marchew pokrój w słupki. Maczaj marchew w sosie jogurtowym.

Produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu

150.0

2.3

10.9

0.0

1 kubek

Czosnek

6.0

0.0

2.0

0.2

2 małe ząbki

pietruszka, liście

3.0

0.0

0.3

0.1

1 łyżeczka

marchew

170.0

0.3

14.8

6.1

1 duża sztuka

 

RAZEM

329.0

2.6

28.0

6.5

 

 

 

 

PODSUMOWANIE DNIA

1415.6

33.8

245.0

36.9

 

 

 

DZIEŃ 2

 

 

ŚNIADANIE

 

308 KCAL

Kanapka z masłem, sałatą i szynką
Pomidor, ogórek kiszony

Produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

chleb żytni pełnoziarnisty

66.0

1.2

35.5

6.0

2 kromki

sałata masłowa

12.0

0.0

0.3

0.2

4 liść mniejszy

szynka z indyka

40.0

0.6

0.0

0.0

2 plastry

pomidory, czerwone

192.0

0.4

6.9

2.3

1 średnia sztuka

ogórek kiszony

60.0

0.1

1.1

0.3

 

masło ekstra

10.0

8.3

0.1

0.0

1 łyżeczka czubata

 

RAZEM

380.0

10.5

44.0

8.8

 

 

 

 

 

II ŚNIADANIE

 

250 KCAL

Jajko na miękko , chleb pełnoziarnisty, garść pomidorków cherry ( zamiennie z jednym pomidorem)

Produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

jaja kurze całe

50.0

4.8

0.3

0.0

1 sztuka (kl. wagowa M)

chleb żytni pełnoziarnisty

66.0

1.2

35.5

6.0

2 kromki

pomidory, cherry

100.0

0.5

4.8

1.2

 

 

RAZEM

216.0

6.5

40.6

7.2

 

 

 

 

 

PRZEKĄSKA

 

94 KCAL

Produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

Jabłko

188.0

0.8

22.7

3.8

1 średnia sztuka

 

RAZEM

188.0

0.8

22.7

3.8

 

 

 

 

 

OBIAD

 

310 KCAL

Leczo warzywne z brązową soczewicą:

 Składniki
" 1/2 szklanki ugotowanej brązowej soczewicy
" 1 mała cebula
" 2 ząbki czosnku
" 1/2 papryki
" 1/2 małej cukinii
" 5 pieczarek
" 3 ogórki konserwowe
" 1 mniejsza marchew
" 1 mniejsza pietruszka
" Kawałek selera
" Olej rzepakowy
" Przecier pomidorowy mały słoiczek

Do większego garnka wlej olej, podgrzej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i starte na tarce warzywa korzeniowe ( marchew, pietruszkę i seler). Podsmaż przez około 10 minut, mieszając. Następnie dodaj wody, dopraw do smaku curry, papryką, pieprzem i solą. Następnie dodaj pokrojone pieczarki, cukinię, paprykę i soczewicę. Gotuj około 30 minut. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ogórki, gotuj ponownie około 10 minut.

( opcjonalnie możesz dodać pierś z kurczak)

LECZO WARZYWNE Z BRĄZOWĄ SOCZEWICĄ - 464g (0.5 porcji)

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

soczewica, dojrzałe nasiona, gotowana, bez soli

51.0

0.2

10.3

4.0

0.25 szklanki

cebula

35.0

0.1

2.4

0.6

0.5 małej sztuki

czosnek

3.0

0.0

1.0

0.1

1 mały ząbek

papryka czerwona, słodka

38.0

0.2

2.5

0.8

0.25 średniej sztuki

cukinia

56.0

0.1

1.8

0.6

0.25 mniejszej sztuki

pieczarka biała

23.0

0.1

0.6

0.5

2.5 małej sztuki

ogórek

54.0

0.1

1.6

0.3

1.5 gruntowy

marchew

53.0

0.1

4.6

1.9

0.5 średniej sztuki

pietruszka, korzeń

14.0

0.1

1.5

0.7

0.5 małej sztuki

seler korzeniowy

31.0

0.1

2.4

1.5

0.5 mały kawałek na zupę

olej rzepakowy uniwersalny

8.0

8.0

0.0

0.0

4 łyżeczki

koncentrat pomidorowy, 30%

98.0

1.5

16.4

2.7

0.5 słoiczek

 

RAZEM

464.0

10.5

44.9

13.7

 

 

 

 

 

PODWIECZOREK

 

148 KCAL

Koktajl z niskim IG: Wszystkie składniki zmiksuj na gładki koktajl

KOKTAJL Z NISKIM IG - 280g (1 porcja)

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

jarmuż

10.0

0.1

0.6

0.4

0.5 garści

sok pomarańczowy

125.0

0.1

12.4

0.1

0.5 szklanki

marchew

85.0

0.2

7.4

3.1

0.5 dużej sztuki

jabłko

50.0

0.2

6.0

1.0

0.5 małej sztuki

płatki owsiane

10.0

0.7

6.9

0.7

1 łyżka (górskie, błyskawiczne)

 

RAZEM

280.0

1.3

33.4

5.3

 

 

 

 

 

KOLACJA

 

206 KCAL

Kanapka z pastą ala paprykarz

PASTA ALA PAPRYKARZ - 38g (1.5 porcji)

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

kasza jaglana

11.3

0.3

8.1

0.4

0.1 szklanka

seler korzeniowy

3.1

0.0

0.2

0.2

0.1 mały kawałek na zupę

marchew

10.5

0.0

0.9

0.4

0.1 średnie sztuki

pietruszka, korzeń

2.5

0.0

0.3

0.1

0.1 średnia sztuka

oliwa z oliwek

1.2

1.2

0.0

0.0

0.2 łyżki

koncentrat pomidorowy, 30%

9.8

0.1

1.6

0.3

0.1 słoiczek

chleb żytni razowy

62.0

1.1

31.7

5.2

2 kromki

 

RAZEM

100.3

2.8

42.8

6.5

 

 

 

 

 

PRZEKĄSKA

 

153 KCAL

Guacamole: Awokado rozgnieć widelcem, pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Pietruszkę drobno poszatkuj. Całość dopraw solą i pieprzem i łyżką soku z limonki bądź cytryny

GUACAMOLE - 145g

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

awokado

70.0

10.7

5.2

2.3

0.5 sztuki

pomidory, czerwone

54.0

0.1

1.9

0.6

0.5 małej sztuki

cebula

17.5

0.1

1.2

0.3

0.25 małej sztuki

pietruszka, liście

3.0

0.0

0.3

0.1

1 łyżeczka

cykoria

80.0

0.2

3.3

0.8

 

 

RAZEM

224.5

11.1

11.9

4.2

 

 

 

 

PODSUMOWANIE DNIA

1852.8

43.4

240.4

49.3

 

 

 

DZIEŃ 3

 

 

ŚNIADANIE

 

275 KCAL

Owsianka malinowa
Składniki:
" 2-4 łyżki płatków owsianych
" Szklanka płynu ( woda wymieszana z mlekiem)
" Mrożone maliny

Na mleku i wodzie ugotuj płatki, maliny w między czasie należy umieścić w osobnym garnuszku i podgrzać, aby zmiękły.
Płatki wykładamy do miseczki, polewamy malinami.

OWSIANKA MALINOWA - 380g

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

płatki owsiane

30.0

2.2

20.8

2.1

3 łyżka (górskie, błyskawiczne)

mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu

300.0

4.5

15.0

0.0

 

maliny, mrożone

50.0

0.1

6.0

3.4

 

 

RAZEM

380.0

6.8

41.8

5.4

 

 

 

 

 

II ŚNIADANIE

 

236 KCAL

Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z masłem, sałatą, serem i pomidorem

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

chleb żytni pełnoziarnisty

66.0

1.2

35.5

6.0

2 kromki

sałata masłowa

12.0

0.0

0.3

0.2

4 liść mniejszy

ser, gouda tłusty

21.0

4.8

0.0

0.0

1 plaster (np. Hochland)

pomidory, czerwone

54.0

0.1

1.9

0.6

0.5 małej sztuki

 

RAZEM

153.0

6.1

37.8

6.8

 

 

 

 

 

PRZEKĄSKA

 

56 KCAL

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

grejpfrut

140.0

0.3

13.7

2.7

0.5 średniego

 

RAZEM

140.0

0.3

13.7

2.7

 

 

 

 

 

OBIAD

 

310 KCAL

Leczo warzywne z brązową soczewicą: Składniki
" 1/2 szklanki ugotowanej brązowej soczewicy
" 1 mała cebula
" 2 ząbki czosnku
" 1/2 papryki
" 1/2 małej cukinii
" 5 pieczarek
" 3 ogórki konserwowe
" 1 mniejsza marchew
" 1 mniejsza pietruszka
" Kawałek selera
" Olej rzepakowy
" Przecier pomidorowy mały słoiczek

Do większego garnka wlej olej, podgrzej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i starte na tarce warzywa korzeniowe ( marchew, pietruszkę i seler). Podsmaż przez około 10 minut, mieszając. Następnie dodaj wody, dopraw do smaku curry, papryką, pieprzem i solą. Następnie dodaj pokrojone pieczarki, cukinię, paprykę i soczewicę. Gotuj około 30 minut. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ogórki, gotuj ponownie około 10 minut.

( opcjonalnie możesz dodać pierś z kurczak)

LECZO WARZYWNE Z BRĄZOWĄ SOCZEWICĄ - 464g (0.5 porcji)

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

soczewica, dojrzałe nasiona, gotowana, bez soli

51.0

0.2

10.3

4.0

0.25 szklanki

cebula

35.0

0.1

2.4

0.6

0.5 małej sztuki

czosnek

3.0

0.0

1.0

0.1

1 mały ząbek

papryka czerwona, słodka

38.0

0.2

2.5

0.8

0.25 średniej sztuki

cukinia

56.0

0.1

1.8

0.6

0.25 mniejszej sztuki

pieczarka biała

23.0

0.1

0.6

0.5

2.5 małej sztuki

ogórek

54.0

0.1

1.6

0.3

1.5 gruntowy

marchew

53.0

0.1

4.6

1.9

0.5 średniej sztuki

pietruszka, korzeń

14.0

0.1

1.5

0.7

0.5 małej sztuki

seler korzeniowy

31.0

0.1

2.4

1.5

0.5 mały kawałek na zupę

olej rzepakowy uniwersalny

8.0

8.0

0.0

0.0

4 łyżeczki

koncentrat pomidorowy, 30%

98.0

1.5

16.4

2.7

0.5 słoiczek

 

RAZEM

464.0

10.5

44.9

13.7

 

 

 

 

 

PODWIECZOREK

 

158 KCAL

Jogurt z owocami

Produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu

150.0

2.3

10.9

0.0

1 kubek

maliny, mrożone

150.0

0.5

18.0

10.1

0.5 opakowania

 

RAZEM

300.0

2.7

28.9

10.1

 

 

 

 

 

KOLACJA

 

268 KCAL

sałatka z komosy ryżowej z papryką i cieciorką:

Składniki:
" 1/2 szklanka komosy ryżowej kolorowej
" 70 g ugotowanej ciecierzycy ( 1/2 szklanki)
" 1 ogórek
" 1/2 papryka
" Czerwona cebula
" Pęczek naci pietruszki
" 3 łyżeczki oliwy z oliwek
" 2 ząbki czosnku
" 1 łyżka octu winnego
Przyprawy: sól morska, pieprz

Komosę ryżową przed ugotowaniem dokładnie opłucz, aby pozbyć się goryczki. Umieść komosę w garnku, zalej wodą ( tak aby przykryła komosę- około 2 szklanek). Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i delikatnie pod przykryciem, gotuj przez około 15 minut. Po tym czasie wyłącz ogień i pozwól, aby komosa wchłonęła całą wodę.
Warzywa ( ogórek, pietruszkę, papryka, cebula) pokrój w drobną kostkę. Połącz z ugotowaną cieciorką. Oliwę połącz z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz octem. Dodaj do warzyw. Na koniec dodaj przestudzoną komosę. Dokładnie całość wymieszaj.

SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ Z PAPRYKĄ I CIECIORKĄ - 137g (0.5 porcji)

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

komosa ryżowa

52.5

3.2

33.7

3.7

0.25 szklanki

cieciorka (ciecierzyca) gotowana, bez soli

21.3

0.6

5.8

1.6

0.1 szklanki

papryka czerwona, słodka

37.5

0.2

2.5

0.8

0.25 średniej sztuki

cebula

17.5

0.1

1.2

0.3

0.25 małej sztuki

pietruszka, liście

4.5

0.0

0.4

0.2

1.5 łyżeczki

czosnek

1.5

0.0

0.5

0.1

0.5 małego ząbka

oliwa z oliwek

2.0

2.0

0.0

0.0

1 łyżeczka

 

RAZEM

136.8

6.0

44.1

6.6

 

 

 

 

 

PRZEKĄSKA

 

153 KCAL

Guacamole: Awokado rozgnieć widelcem, pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Pietruszkę drobno poszatkuj. Całość dopraw solą i pieprzem i łyżką soku z limonki bądź cytryny

GUACAMOLE - 145g

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

awokado

70.0

10.7

5.2

2.3

0.5 sztuki

pomidory, czerwone

54.0

0.1

1.9

0.6

0.5 małej sztuki

cebula

17.5

0.1

1.2

0.3

0.25 małej sztuki

pietruszka, liście

3.0

0.0

0.3

0.1

1 łyżeczka

cykoria

80.0

0.2

3.3

0.8

 

 

RAZEM

224.5

11.1

11.9

4.2

 

 

 

 

PODSUMOWANIE DNIA

1798.3

43.5

223.2

49.4

 

 

 

DZIEŃ 4

 

 

ŚNIADANIE

 

312 KCAL

pasta twarogowa z olejem lnianym: Ser zmiksuj dokładnie z olejem i jogurtem naturalnym. Możesz doprawić do smaku solą i pieprzem ( opcjonalnie)

PASTA TWAROGOWA Z OLEJEM LNIANYM - 262g (1 porcja)

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

ser twarogowy półtłusty

100.0

4.7

3.7

0.0

0.5 kostki

olej lniany

12.0

12.0

0.0

0.0

3 łyżeczki

jogurt naturalny, 0% tłuszczu

150.0

0.0

11.4

0.0

1 kubek

 

RAZEM

262.0

16.7

15.1

0.0

 

 

 

 

 

II ŚNIADANIE

 

268 KCAL

sałatka z komosy ryżowej z papryką i cieciorką:

Składniki:
" 1/2 szklanka komosy ryżowej kolorowej
" 70 g ugotowanej ciecierzycy ( 1/2 szklanki)
" 1 ogórek
" 1/2 papryka
" Czerwona cebula
" Pęczek naci pietruszki
" 3 łyżeczki oliwy z oliwek
" 2 ząbki czosnku
" 1 łyżka octu winnego
Przyprawy: sól morska, pieprz

Komosę ryżową przed ugotowaniem dokładnie opłucz, aby pozbyć się goryczki. Umieść komosę w garnku, zalej wodą ( tak aby przykryła komosę- około 2 szklanek). Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i delikatnie pod przykryciem, gotuj przez około 15 minut. Po tym czasie wyłącz ogień i pozwól, aby komosa wchłonęła całą wodę.
Warzywa ( ogórek, pietruszkę, papryka, cebula) pokrój w drobną kostkę. Połącz z ugotowaną cieciorką. Oliwę połącz z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz octem. Dodaj do warzyw. Na koniec dodaj przestudzoną komosę. Dokładnie całość wymieszaj.

SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ Z PAPRYKĄ I CIECIORKĄ - 137g (0.5 porcji)

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

komosa ryżowa

52.5

3.2

33.7

3.7

0.25 szklanki

cieciorka (ciecierzyca) gotowana, bez soli

21.3

0.6

5.8

1.6

0.1 szklanki

papryka czerwona, słodka

37.5

0.2

2.5

0.8

0.25 średniej sztuki

cebula

17.5

0.1

1.2

0.3

0.25 małej sztuki

pietruszka, liście

4.5

0.0

0.4

0.2

1.5 łyżeczki

czosnek

1.5

0.0

0.5

0.1

0.5 małego ząbka

oliwa z oliwek

2.0

2.0

0.0

0.0

1 łyżeczka

 

RAZEM

136.8

6.0

44.1

6.6

 

 

 

 

 

PRZEKĄSKA

 

80 KCAL

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

orzechy włoskie

12.0

7.2

2.2

0.8

3 sztuki

 

RAZEM

12.0

7.2

2.2

0.8

 

 

 

 

 

OBIAD

 

402 KCAL

Spagetti Neapolitańskie: Obierz cebule i posiekaj, podsmaż delikatnie na oliwie, dodaj pomidory, sól i zioła ( bazylia, oregano, szczypta rozmarynu, tymianek, papryka słodka mielona) oraz rozgniecione ząbki czosnki. Duś kilka minut.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

SPAGETTI NEAPOLITAŃSKIE - 297g (1 porcja)

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

pulpa pomidorowa (rozgniecione pomidory, z pestkami), w puszce

166.7

0.5

12.2

3.2

0.3 puszka

cebula

50.0

0.2

3.5

0.9

0.3 średnia sztuka

czosnek

3.0

0.0

1.0

0.1

1 mały ząbek

oliwa z oliwek

10.7

10.6

0.0

0.0

1.3 łyżki

makaron spaghetti z mąki pszennej pełnoziarnistej

66.7

0.9

50.0

0.0

 

 

RAZEM

297.0

12.3

66.6

4.1

 

 

 

 

 

PODWIECZOREK

 

143 KCAL

Koktajl malinowy: Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.

KOKTAJL MALINOWY - 300g

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

kefir, 2% tłuszczu

200.0

4.0

9.4

0.0

1 kubek

maliny, mrożone

100.0

0.3

12.0

6.7

0.3 opakowania

 

RAZEM

300.0

4.3

21.4

6.7

 

 

 

 

 

KOLACJA

 

226 KCAL

Pasta jajeczna niskotłuszczowa: Jajka pokroić w kosteczkę lub rozgnieść w misce widelcem, ostudzić, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z jogurtem. Dodać łyżkę posiekanego szczypiorku lub łyżkę listków rzeżuchy.
Kromki chleba zytniego lekko opiec w tosterze i przestudzić (można je też posmarować masłem).
Pastę jajeczną ułożyć na grzankach, dodać posiekane suszone pomidory lub połówki zapiekanych pomidorków.

PASTA JAJECZNA NISKOTŁUSZCZOWA - 98g (0.5 porcji)

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

jaja kurze całe

40.0

3.9

0.2

0.0

1 sztuka (kl. wagowa S)

jogurt naturalny, 0% tłuszczu

23.0

0.0

1.7

0.0

1 łyżka

szczypiorek

1.5

0.0

0.1

0.0

0.5 łyżeczki

chleb żytni pełnoziarnisty

33.0

0.6

17.8

3.0

1 kromka

chleb żytni pełnoziarnisty

33.0

0.6

17.8

3.0

1 kromka

 

RAZEM

130.5

5.1

37.6

6.0

 

 

 

 

 

PRZEKĄSKA

 

149 KCAL

Wiśnie pozostaw do rozmrożenia, przegryzaj chrupkim pieczywem

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

chleb chrupki

21.0

0.5

16.6

1.3

3 kromki

wiśnie bez pestek, mrożone

150.0

0.6

16.4

1.5

0.3 opakowania

 

RAZEM

171.0

1.1

32.9

2.8

 

 

 

 

PODSUMOWANIE DNIA

1309.3

52.7

219.9

27.0

 

 

 

DZIEŃ 5

 

 

ŚNIADANIE

 

275 KCAL

Owsianka naturalna: Płatki owsiane ugotuj na mleku, po ugotowaniu dodaj maliny.

OWSIANKA NATURALNA - 330g

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

płatki owsiane

30.0

2.2

20.8

2.1

10 łyżeczka (górskie, błyskawiczne)

mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu

300.0

4.5

15.0

0.0

 

maliny

50.0

0.1

6.0

3.4

1 mała porcja

 

RAZEM

380.0

6.8

41.8

5.4

 

 

 

 

 

II ŚNIADANIE

 

226 KCAL

Pasta jajeczna niskotłuszczowa: Jajka pokroić w kosteczkę lub rozgnieść w misce widelcem, ostudzić, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z jogurtem. Dodać łyżkę posiekanego szczypiorku lub łyżkę listków rzeżuchy.
Kromki chleba zytniego lekko opiec w tosterze i przestudzić (można je też posmarować masłem).
Pastę jajeczną ułożyć na grzankach, dodać posiekane suszone pomidory lub połówki zapiekanych pomidorków.

PASTA JAJECZNA NISKOTŁUSZCZOWA - 98g (0.5 porcji)

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

jaja kurze całe

40.0

3.9

0.2

0.0

1 sztuka (kl. wagowa S)

jogurt naturalny, 0% tłuszczu

23.0

0.0

1.7

0.0

1 łyżka

szczypiorek

1.5

0.0

0.1

0.0

0.5 łyżeczki

chleb żytni pełnoziarnisty

33.0

0.6

17.8

3.0

1 kromka

chleb żytni pełnoziarnisty

33.0

0.6

17.8

3.0

1 kromka

 

RAZEM

130.5

5.1

37.6

6.0

 

 

 

 

 

PRZEKĄSKA

 

78 KCAL

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

banan

80.0

0.2

18.8

1.4

1 mała sztuka

 

RAZEM

80.0

0.2

18.8

1.4

 

 

 

 

 

OBIAD

 

391 KCAL

Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną: Składniki:
Pupety:
" 100 g oczyszczonego filetu z dorsza
" 1 jajko
" Przyprawy : odrobina soli i pieprzu
" 1 łyżka bułki tartej
" 1 łyżeczka koperku
Dorsza pokrój w drobniejsze kawałki, następnie zblenduj. Dodaj przyprawy, koperek, jajko oraz bułkę tartą. Z masy uformuj małe pulpety.

Sos pomidorowy:
" 2-3 wody ( lub bulionu warzywnego/ lub rosołu)
" 1/2 słoika passaty pomidorowej
" 1 łyżka oliwy z oliwek
" Czosnek przeciśnięty przez praskę
" 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia
" 2-3 gałązki bazylii
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj passatę i czosnek, przesmaż krótko. Wlej bulion i dokładnie wymieszaj. Następnie na łyżce delikatnie układaj pulpety. Pojedynczo. Zanim wrzucisz pulpety poczekaj, aż na łyżce delikatnie Ci się zetną.
Całość gotuj około 30-40 minut. Następnie zagęść mąką.

PULPETY Z DORSZA W SOSIE POMIDOROWYM Z KASZĄ GRYCZANĄ - 302g

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

dorsz, świeży

60.0

0.4

0.0

0.0

 

jaja kurze całe

40.0

3.9

0.2

0.0

1 sztuka (kl. wagowa S)

bułka tarta

4.0

0.1

3.1

0.2

1 łyżeczka

koper ogrodowy

3.0

0.0

0.2

0.1

1 łyżeczka

przecier pomidorowy (sos) z cząstkami pomidorów, w puszce

127.0

0.5

9.0

1.8

0.5 szklanki

oliwa z oliwek

2.0

2.0

0.0

0.0

1 łyżeczka

mąka orkiszowa biała

10.0

0.1

7.2

0.3

 

czosnek

6.0

0.0

2.0

0.2

1 średni ząbek

kasza gryczana niepalona

50.0

1.7

35.8

5.0

0.25 szklanki

 

RAZEM

302.0

8.8

57.4

7.6

 

 

 

 

 

PODWIECZOREK

 

154 KCAL

kisiel z malin : Maliny i wodę umieść w rondelku, gotuj aż maliny się rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozrób w łyżce ( max 2 ) wody. Dodaj do gorących malin. Mieszaj energicznie trzepaczką.

KISIEL Z MALIN - 235g (1 porcja)

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

maliny, mrożone

100.0

0.3

12.0

6.7

0.3 opakowania

woda

125.0

0.0

0.0

0.0

0.5 szklanki

mąka ziemniaczana

10.0

0.0

8.3

0.6

1 łyżka

chleb chrupki

21.0

0.5

16.6

1.3

3 kromki

 

RAZEM

256.0

0.8

36.9

8.6

 

 

 

 

 

KOLACJA

 

242 KCAL

Omlet z cukinią i pieczarkami: Jajka roztrzep w misce widelcem. Jeśli masz więcej czasu, białka jajek możesz ubić mikserem do uzyskania puszystej masy, następnie możesz pojedynczo dodawać żółtka. Wylej masę na rozgrzaną patelnię, dodaj warzywa. Kiedy omlet się zarumieni, przełóż go na drugą stronę.

OMLET Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI - 159g (1 porcja)

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

jaja kurze całe

80.0

7.8

0.5

0.0

2 sztuka (kl. wagowa S)

masło ekstra

5.0

4.1

0.0

0.0

 

pieczarka biała

18.0

0.1

0.5

0.4

1 średnia sztuka

cukinia

56.0

0.1

1.8

0.6

0.25 mniejszej sztuki

chleb żytni pełnoziarnisty

33.0

0.6

17.8

3.0

1 kromka

 

RAZEM

192.0

12.6

20.5

3.9

 

 

 

 

 

PRZEKĄSKA

 

160 KCAL

Czosnek przeciśnij przez praskę, pietruszkę poszatkuj Całość dodaj do jogurtu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Marchew pokrój w słupki. Maczaj marchew w sosie jogurtowym.

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu

150.0

2.3

10.9

0.0

1 kubek

czosnek

6.0

0.0

2.0

0.2

2 małe ząbki

pietruszka, liście

3.0

0.0

0.3

0.1

1 łyżeczka

marchew

170.0

0.3

14.8

6.1

1 duża sztuka

 

RAZEM

329.0

2.6

28.0

6.5

 

 

 

 

PODSUMOWANIE DNIA

1669.5

37.0

241.0

39.4

 

 

 

DZIEŃ 6

 

 

ŚNIADANIE

 

312 KCAL

pasta twarogowa z olejem lnianym: Ser zmiksuj dokładnie z olejem i jogurtem naturalnym. Możesz doprawić do smaku solą i pieprzem ( opcjonalnie)

PASTA TWAROGOWA Z OLEJEM LNIANYM - 262g (1 porcja)

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

ser twarogowy półtłusty

100.0

4.7

3.7

0.0

0.5 kostki

olej lniany

12.0

12.0

0.0

0.0

3 łyżeczki

jogurt naturalny, 0% tłuszczu

150.0

0.0

11.4

0.0

1 kubek

 

RAZEM

262.0

16.7

15.1

0.0

 

 

 

 

 

II ŚNIADANIE

 

242 KCAL

Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z salatą i szynką
Pomidor pokrojony w ćwiartki

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

chleb żytni pełnoziarnisty

66.0

1.2

35.5

6.0

2 kromki

sałata masłowa

12.0

0.0

0.3

0.2

4 liść mniejszy

szynka z indyka

40.0

0.6

0.0

0.0

2 plasterki

pomidory, czerwone

287.0

0.6

10.3

3.4

1 duża sztuka

 

RAZEM

405.0

2.4

46.2

9.6

 

 

 

 

 

PRZEKĄSKA

 

78 KCAL

Koktajl wiśniowy: Zmiksuj składniki na gładką masę, w razie konieczności dodaj troszkę wiecej soku

KOKTAJL WIŚNIOWY - 175g

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

wiśnie

50.0

0.2

5.5

0.5

1 porcja

sok pomarańczowy

125.0

0.1

12.4

0.1

0.5 szklanki

woda

125.0

0.0

0.0

0.0

0.5 szklanki

 

RAZEM

300.0

0.3

17.8

0.6

 

 

 

 

 

OBIAD

 

391 KCAL

Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną: Składniki:
Pupety:
" 100 g oczyszczonego filetu z dorsza
" 1 jajko
" Przyprawy : odrobina soli i pieprzu
" 1 łyżka bułki tartej
" 1 łyżeczka koperku
Dorsza pokrój w drobniejsze kawałki, następnie zblenduj. Dodaj przyprawy, koperek, jajko oraz bułkę tartą. Z masy uformuj małe pulpety.

Sos pomidorowy:
" 2-3 wody ( lub bulionu warzywnego/ lub rosołu)
" 1/2 słoika passaty pomidorowej
" 1 łyżka oliwy z oliwek
" Czosnek przeciśnięty przez praskę
" 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia
" 2-3 gałązki bazylii
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj passatę i czosnek, przesmaż krótko. Wlej bulion i dokładnie wymieszaj. Następnie na łyżce delikatnie układaj pulpety. Pojedynczo. Zanim wrzucisz pulpety poczekaj, aż na łyżce delikatnie Ci się zetną.
Całość gotuj około 30-40 minut. Następnie zagęść mąką.

PULPETY Z DORSZA W SOSIE POMIDOROWYM Z KASZĄ GRYCZANĄ - 302g

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

dorsz, świeży

60.0

0.4

0.0

0.0

 

jaja kurze całe

40.0

3.9

0.2

0.0

1 sztuka (kl. wagowa S)

bułka tarta

4.0

0.1

3.1

0.2

1 łyżeczka

koper ogrodowy

3.0

0.0

0.2

0.1

1 łyżeczka

przecier pomidorowy (sos) z cząstkami pomidorów, w puszce

127.0

0.5

9.0

1.8

0.5 szklanki

oliwa z oliwek

2.0

2.0

0.0

0.0

1 łyżeczka

mąka orkiszowa biała

10.0

0.1

7.2

0.3

 

czosnek

6.0

0.0

2.0

0.2

1 średni ząbek

kasza gryczana niepalona

50.0

1.7

35.8

5.0

0.25 szklanki

 

RAZEM

302.0

8.8

57.4

7.6

 

 

 

 

 

PODWIECZOREK

 

174 KCAL

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

jabłko

188.0

0.8

22.7

3.8

1 średnia sztuka

orzechy włoskie

12.0

7.2

2.2

0.8

3 sztuki

 

RAZEM

200.0

8.0

24.9

4.5

 

 

 

 

 

KOLACJA

 

255 KCAL

Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z masłem, sałata, pomidorem i szczypiorkiem

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

chleb żytni pełnoziarnisty

66.0

1.2

35.5

6.0

2 kromki

sałata masłowa

12.0

0.0

0.3

0.2

4 liść mniejszy

pomidory, czerwone

108.0

0.2

3.9

1.3

1 mała sztuka

szczypiorek

3.0

0.0

0.1

0.1

1 łyżeczka

masło ekstra

10.0

8.3

0.1

0.0

1 łyżeczka czubata

 

RAZEM

199.0

9.7

39.9

7.5

 

 

 

 

 

PRZEKĄSKA

 

159 KCAL

Serek wiejski z suszonymi ziołami: Wymieszaj twarożek z szuszonymi ziołami, które lubisz.

SEREK WIEJSKI Z SUSZONYMI ZIOŁAMI - 103g (0.5 porcji)

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

serek twarogowy, ziarnisty

100.0

4.3

3.3

0.0

4 łyżki

koper ogrodowy, suszony

0.5

0.0

0.3

0.1

 

pietruszka suszona

0.5

0.0

0.3

0.1

 

oregano suszone

0.5

0.0

0.3

0.2

 

pieprz czarny

0.5

0.0

0.3

0.1

 

mięta zielona, suszona

0.3

0.0

0.1

0.1

 

cebula w proszku

0.3

0.0

0.2

0.0

 

czosnek w proszku

0.3

0.0

0.2

0.0

 

sól biała

0.2

0.0

0.0

0.0

 

chleb chrupki

14.0

0.3

11.0

0.8

2 kromki

 

RAZEM

117.0

4.7

16.1

1.5

 

 

 

 

PODSUMOWANIE DNIA

1785.0

50.7

217.5

31.5

 

 

 

DZIEŃ 7

 

 

ŚNIADANIE

 

306 KCAL

Jajecznica ze szczypiorkiem
chleb pełnoziarnisty
pomidor pokrojony w ćwiartki

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

jaja kurze całe

100.0

9.7

0.6

0.0

2 sztuka (kl. wagowa M)

szczypiorek

3.0

0.0

0.1

0.1

1 łyżeczka

masło ekstra

5.0

4.1

0.0

0.0

 

chleb żytni pełnoziarnisty

33.0

0.6

17.8

3.0

1 kromka

pomidory, czerwone

287.0

0.6

10.3

3.4

1 duża sztuka

 

RAZEM

428.0

15.0

28.8

6.5

 

 

 

 

 

II ŚNIADANIE

 

254 KCAL

Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ogórek i poszatkowane liście pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Warzywa pokrój w słupki i maczaj w dipie.

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu

150.0

2.3

10.9

0.0

1 kubek

kalarepa

204.0

0.6

13.3

4.5

1 średnia sztuka

marchew

105.0

0.2

9.1

3.8

1 średnia sztuka

papryka czerwona, słodka

150.0

0.8

9.9

3.0

1 średnia sztuka

czosnek

3.0

0.0

1.0

0.1

1 mały ząbek

pietruszka, liście

3.0

0.0

0.3

0.1

1 łyżeczka

ogórek kiszony

40.0

0.0

0.8

0.2

 

 

RAZEM

655.0

3.9

45.3

11.7

 

 

 

 

 

PRZEKĄSKA

 

78 KCAL

Koktajl wiśniowy: Zmiksuj składniki na gładką masę, w razie konieczności dodaj troszkę wiecej soku

KOKTAJL WIŚNIOWY - 175g

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

wiśnie

50.0

0.2

5.5

0.5

1 porcja

sok pomarańczowy

125.0

0.1

12.4

0.1

0.5 szklanki

woda

125.0

0.0

0.0

0.0

0.5 szklanki

 

RAZEM

300.0

0.3

17.8

0.6

 

 

 

 

 

OBIAD

 

382 KCAL

Pieczone udka z kurczaka z rozmarynem i marchewką: Udka oczyścić, następnie natrzeć przyprawami ( sól, pieprz, paryka, czosnek liofilizowany), posmarować oliwą i odłożyć.
Udko ułożyć na blaszce, na wierzchu położyć plasterek cytryny i rozmaryn. Pokrojone ziemniaki ułożyć obok udka, podobnie zrobić z marchewką i porem. Doprawić warzywa solą i pieprzem, polać roztpionym masłem. Całość piec w piekarniku przez około 50 minut w temp 200 stopni.

PIECZONE UDKA Z KURCZAKA Z ROZMARYNEM I MARCHEWKĄ - 305g

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

mięso z ud kurczaka, bez skóry

100.0

6.0

0.0

0.0

2 porcje

czosnek

3.0

0.0

1.0

0.1

1 mały ząbek

oliwa z oliwek

8.0

8.0

0.0

0.0

1 łyżka

marchew

52.5

0.1

4.6

1.9

0.5 średniej sztuki

ziemniaki

100.0

0.1

17.5

2.2

 

por

29.8

0.1

1.7

0.8

0.25 małej sztuki

masło ekstra

10.0

8.3

0.1

0.0

1 łyżeczka czubata

rozmaryn świeży

2.0

0.1

0.4

0.3

 

 

RAZEM

305.3

22.6

25.2

5.3

 

 

 

 

 

PODWIECZOREK

 

132 KCAL

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

jabłko

263.0

1.1

31.8

5.3

1 duża sztuka

 

RAZEM

263.0

1.1

31.8

5.3

 

 

 

 

 

KOLACJA

 

309 KCAL

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

makrela, wędzona

103.5

16.0

0.0

0.0

0.5 sztuki

chleb żytni pełnoziarnisty

33.0

0.6

17.8

3.0

1 kromka

 

RAZEM

136.5

16.6

17.8

3.0

 

 

 

 

 

PRZEKĄSKA

 

159 KCAL

Serek wiejski z suszonymi ziołami: Wymieszaj twarożek z szuszonymi ziołami, które lubisz.

SEREK WIEJSKI Z SUSZONYMI ZIOŁAMI - 103g (0.5 porcji)

produkt

waga
[g]

tłuszcz
[g]

węglow. og.
[g]

błonnik
[g]

miara domowa

serek twarogowy, ziarnisty

100.0

4.3

3.3

0.0

4 łyżki

koper ogrodowy, suszony

0.5

0.0

0.3

0.1

 

pietruszka suszona

0.5

0.0

0.3

0.1

 

oregano suszone

0.5

0.0

0.3

0.2

 

pieprz czarny

0.5

0.0

0.3

0.1

 

mięta zielona, suszona

0.3

0.0

0.1

0.1

 

cebula w proszku

0.3

0.0

0.2

0.0

 

czosnek w proszku

0.3

0.0

0.2

0.0

 

sól biała

0.2

0.0

0.0

0.0

 

chleb chrupki

14.0

0.3

11.0

0.8

2 kromki

 

RAZEM

117.0

4.7

16.1

1.5

 

 

 

 

PODSUMOWANIE DNIA

2204.7

64.3

182.8

33.9

 

 

 

LISTA ZAKUPÓW

 

DIETA OD DNIA 1 DO DNIA 14

BAKALIE, ORZECHY, ZIARNA

orzechy włoskie

80.1 [g]

 

 

 

 

DODATKI DO DAŃ

koncentrat pomidorowy, 30%

225.4 [g]

 

 

 

 

MIĘSO I PRZETWORY

mięso z piersi kurczaka, bez skóry

80.0 [g]

mięso z ud kurczaka, bez skóry

100.0 [g]

szynka z indyka

83.4 [g]

NABIAŁ I JAJA

jaja kurze całe

448.4 [g]

jogurt naturalny, 0% tłuszczu

346.0 [g]

jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu

600.0 [g]

kefir, 2% tłuszczu

200.0 [g]

masło ekstra

40.0 [g]

mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu

850.0 [g]

ser twarogowy półtłusty

200.0 [g]

ser, gouda tłusty

23.1 [g]

serek twarogowy, ziarnisty

200.0 [g]

NAPOJE BEZALKOHOLOWE

sok pomarańczowy

500.0 [g]

woda

375.0 [g]

 

 

OWOCE I PRZETWORY

awokado

209.0 [g]

banan

254.0 [g]

grejpfrut

218.8 [g]

jabłko

1012.3 [g]

maliny

50.0 [g]

maliny, mrożone

400.0 [g]

wiśnie

111.2 [g]

wiśnie bez pestek, mrożone

150.0 [g]

 

 

PRZYPRAWY I ZIOŁA

cebula w proszku

0.6 [g]

czosnek w proszku

0.6 [g]

koper ogrodowy

6.4 [g]

koper ogrodowy, suszony

1.0 [g]

mięta zielona, suszona

0.6 [g]

oregano suszone

1.0 [g]

pieprz czarny

1.0 [g]

pietruszka suszona

1.0 [g]

rozmaryn świeży

3.1 [g]

sól biała

0.4 [g]

 

 

 

 

RYBY I OWOCE MORZA

dorsz, świeży

160.0 [g]

makrela, wędzona

150.0 [g]

 

 

TŁUSZCZE

olej lniany

24.0 [g]

olej rzepakowy uniwersalny

16.0 [g]

oliwa z oliwek

38.3 [g]

WARZYWA I PRZETWORY

cebula

216.0 [g]

cieciorka (ciecierzyca) gotowana, bez soli

42.6 [g]

cukinia

193.2 [g]

cykoria

258.0 [g]

czosnek

54.9 [g]

jarmuż

32.2 [g]

kalarepa

295.7 [g]

marchew

1155.4 [g]

mąka ziemniaczana

10.0 [g]

ogórek

150.0 [g]

ogórek kiszony

100.0 [g]

papryka czerwona, słodka

354.1 [g]

pieczarka biała

94.3 [g]

pietruszka, korzeń

49.9 [g]

pietruszka, liście

24.0 [g]

pomidory, cherry

100.0 [g]

pomidory, czerwone

1079.4 [g]

por

85.8 [g]

przecier pomidorowy (sos) z cząstkami pomidorów, w puszce

254.0 [g]

pulpa pomidorowa (rozgniecione pomidory, z pestkami), w puszce

166.7 [g]

sałata masłowa

64.0 [g]

seler korzeniowy

115.0 [g]

soczewica, dojrzałe nasiona, gotowana, bez soli

102.0 [g]

szczypiorek

10.2 [g]

ziemniaki

133.3 [g]

 

 

 

 

ZBOŻOWE

bułka tarta

8.0 [g]

chleb chrupki

70.0 [g]

chleb żytni pełnoziarnisty

561.0 [g]

chleb żytni razowy

186.0 [g]

kasza gryczana niepalona

150.0 [g]

kasza jaglana

33.9 [g]

komosa ryżowa

105.0 [g]

makaron spaghetti z mąki pszennej pełnoziarnistej

66.7 [g]

mąka orkiszowa biała

20.0 [g]

płatki owsiane

110.0 [g]

 

 

 

 

 

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.