DZIEŃ 1 |
||||||||||
|
||||||||||
Owsianka naturalna: Płatki owsiane ugotuj na mleku. Banana w misce rozgnieć widelcem, dodaj owsiankę. Całość zamieszaj. |
||||||||||
OWSIANKA NATURALNA - 280g |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
płatki owsiane |
30.0 |
2.2 |
20.8 |
2.1 |
10 łyżeczka (górskie, błyskawiczne) |
|||||
mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu |
250.0 |
3.8 |
12.5 |
0.0 |
1 szklanka |
|||||
banan |
80.0 |
0.2 |
18.8 |
1.4 |
1 mała sztuka |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
360.0 |
6.2 |
52.1 |
3.4 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Pasta ala paprykarz: Składniki: |
||||||||||
PASTA ALA PAPRYKARZ - 38g (1.5 porcji) |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
kasza jaglana |
11.3 |
0.3 |
8.1 |
0.4 |
0.1 szklanka |
|||||
seler korzeniowy |
3.1 |
0.0 |
0.2 |
0.2 |
0.1 mały kawałek na zupę |
|||||
marchew |
10.5 |
0.0 |
0.9 |
0.4 |
0.1 średnie sztuki |
|||||
pietruszka, korzeń |
2.5 |
0.0 |
0.3 |
0.1 |
0.1 średnia sztuka |
|||||
oliwa z oliwek |
1.2 |
1.2 |
0.0 |
0.0 |
0.2 łyżki |
|||||
koncentrat pomidorowy, 30% |
9.8 |
0.1 |
1.6 |
0.3 |
0.1 słoiczek |
|||||
chleb żytni razowy |
62.0 |
1.1 |
31.7 |
5.2 |
2 kromki |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
100.3 |
2.8 |
42.8 |
6.5 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Orzechy włoskie |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
orzechy włoskie |
12.0 |
7.2 |
2.2 |
0.8 |
3 sztuki |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
12.0 |
7.2 |
2.2 |
0.8 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Piersi z kurczaka gotowane na marchewce, pieczarkach i porze: Składniki |
||||||||||
PIERSI Z KURCZAKA GOTOWANE NA MARCHEWCE, PIECZARKACH I PORZE - 184g |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
mięso z piersi kurczaka, bez skóry |
80.0 |
1.0 |
0.0 |
0.0 |
0.5 porcji |
|||||
marchew |
50.0 |
0.1 |
4.3 |
1.8 |
0.5 średniej sztuki |
|||||
por |
20.0 |
0.1 |
1.1 |
0.5 |
0.5 połowa małej sztuki |
|||||
pieczarka biała |
20.0 |
0.1 |
0.5 |
0.4 |
|
|||||
czosnek |
6.0 |
0.0 |
2.0 |
0.2 |
1 średni ząbek |
|||||
oliwa z oliwek |
8.0 |
8.0 |
0.0 |
0.0 |
4 łyżeczki |
|||||
kasza gryczana niepalona |
50.0 |
1.7 |
35.8 |
5.0 |
0.25 szklanki |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
234.0 |
11.0 |
43.7 |
8.0 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Koktajl z niskim IG: Wszystkie składniki zmiksuj na gładki koktajl |
||||||||||
KOKTAJL Z NISKIM IG - 280g (1 porcja) |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
jarmuż |
10.0 |
0.1 |
0.6 |
0.4 |
0.5 garści |
|||||
sok pomarańczowy |
125.0 |
0.1 |
12.4 |
0.1 |
0.5 szklanki |
|||||
marchew |
85.0 |
0.2 |
7.4 |
3.1 |
0.5 dużej sztuki |
|||||
jabłko |
50.0 |
0.2 |
6.0 |
1.0 |
0.5 małej sztuki |
|||||
płatki owsiane |
10.0 |
0.7 |
6.9 |
0.7 |
1 łyżka (górskie, błyskawiczne) |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
280.0 |
1.3 |
33.4 |
5.3 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Kanapka z pastą |
||||||||||
PASTA ALA PAPRYKARZ - 38g (1.5 porcji) |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
kasza jaglana |
11.3 |
0.3 |
8.1 |
0.4 |
0.1 szklanka |
|||||
seler korzeniowy |
3.1 |
0.0 |
0.2 |
0.2 |
0.1 mały kawałek na zupę |
|||||
marchew |
10.5 |
0.0 |
0.9 |
0.4 |
0.1 średnie sztuki |
|||||
pietruszka, korzeń |
2.5 |
0.0 |
0.3 |
0.1 |
0.1 średnia sztuka |
|||||
oliwa z oliwek |
1.2 |
1.2 |
0.0 |
0.0 |
0.2 łyżki |
|||||
koncentrat pomidorowy, 30% |
9.8 |
0.1 |
1.6 |
0.3 |
0.1 słoiczek |
|||||
chleb żytni razowy |
62.0 |
1.1 |
31.7 |
5.2 |
2 kromki |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
100.3 |
2.8 |
42.8 |
6.5 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Czosnek przeciśnij przez praskę, pietruszkę poszatkuj Całość dodaj do jogurtu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Marchew pokrój w słupki. Maczaj marchew w sosie jogurtowym. |
||||||||||
Produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu |
150.0 |
2.3 |
10.9 |
0.0 |
1 kubek |
|||||
Czosnek |
6.0 |
0.0 |
2.0 |
0.2 |
2 małe ząbki |
|||||
pietruszka, liście |
3.0 |
0.0 |
0.3 |
0.1 |
1 łyżeczka |
|||||
marchew |
170.0 |
0.3 |
14.8 |
6.1 |
1 duża sztuka |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
329.0 |
2.6 |
28.0 |
6.5 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
PODSUMOWANIE DNIA |
1415.6 |
33.8 |
245.0 |
36.9 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
DZIEŃ 2 |
||||||||||
|
||||||||||
Kanapka z masłem, sałatą i szynką |
||||||||||
Produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
chleb żytni pełnoziarnisty |
66.0 |
1.2 |
35.5 |
6.0 |
2 kromki |
|||||
sałata masłowa |
12.0 |
0.0 |
0.3 |
0.2 |
4 liść mniejszy |
|||||
szynka z indyka |
40.0 |
0.6 |
0.0 |
0.0 |
2 plastry |
|||||
pomidory, czerwone |
192.0 |
0.4 |
6.9 |
2.3 |
1 średnia sztuka |
|||||
ogórek kiszony |
60.0 |
0.1 |
1.1 |
0.3 |
|
|||||
masło ekstra |
10.0 |
8.3 |
0.1 |
0.0 |
1 łyżeczka czubata |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
380.0 |
10.5 |
44.0 |
8.8 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Jajko na miękko , chleb pełnoziarnisty, garść pomidorków cherry ( zamiennie z jednym pomidorem) |
||||||||||
Produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
jaja kurze całe |
50.0 |
4.8 |
0.3 |
0.0 |
1 sztuka (kl. wagowa M) |
|||||
chleb żytni pełnoziarnisty |
66.0 |
1.2 |
35.5 |
6.0 |
2 kromki |
|||||
pomidory, cherry |
100.0 |
0.5 |
4.8 |
1.2 |
|
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
216.0 |
6.5 |
40.6 |
7.2 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
Jabłko |
188.0 |
0.8 |
22.7 |
3.8 |
1 średnia sztuka |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
188.0 |
0.8 |
22.7 |
3.8 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Leczo warzywne z brązową soczewicą: Składniki |
||||||||||
LECZO WARZYWNE Z BRĄZOWĄ SOCZEWICĄ - 464g (0.5 porcji) |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
soczewica, dojrzałe nasiona, gotowana, bez soli |
51.0 |
0.2 |
10.3 |
4.0 |
0.25 szklanki |
|||||
cebula |
35.0 |
0.1 |
2.4 |
0.6 |
0.5 małej sztuki |
|||||
czosnek |
3.0 |
0.0 |
1.0 |
0.1 |
1 mały ząbek |
|||||
papryka czerwona, słodka |
38.0 |
0.2 |
2.5 |
0.8 |
0.25 średniej sztuki |
|||||
cukinia |
56.0 |
0.1 |
1.8 |
0.6 |
0.25 mniejszej sztuki |
|||||
pieczarka biała |
23.0 |
0.1 |
0.6 |
0.5 |
2.5 małej sztuki |
|||||
ogórek |
54.0 |
0.1 |
1.6 |
0.3 |
1.5 gruntowy |
|||||
marchew |
53.0 |
0.1 |
4.6 |
1.9 |
0.5 średniej sztuki |
|||||
pietruszka, korzeń |
14.0 |
0.1 |
1.5 |
0.7 |
0.5 małej sztuki |
|||||
seler korzeniowy |
31.0 |
0.1 |
2.4 |
1.5 |
0.5 mały kawałek na zupę |
|||||
olej rzepakowy uniwersalny |
8.0 |
8.0 |
0.0 |
0.0 |
4 łyżeczki |
|||||
koncentrat pomidorowy, 30% |
98.0 |
1.5 |
16.4 |
2.7 |
0.5 słoiczek |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
464.0 |
10.5 |
44.9 |
13.7 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Koktajl z niskim IG: Wszystkie składniki zmiksuj na gładki koktajl |
||||||||||
KOKTAJL Z NISKIM IG - 280g (1 porcja) |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
jarmuż |
10.0 |
0.1 |
0.6 |
0.4 |
0.5 garści |
|||||
sok pomarańczowy |
125.0 |
0.1 |
12.4 |
0.1 |
0.5 szklanki |
|||||
marchew |
85.0 |
0.2 |
7.4 |
3.1 |
0.5 dużej sztuki |
|||||
jabłko |
50.0 |
0.2 |
6.0 |
1.0 |
0.5 małej sztuki |
|||||
płatki owsiane |
10.0 |
0.7 |
6.9 |
0.7 |
1 łyżka (górskie, błyskawiczne) |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
280.0 |
1.3 |
33.4 |
5.3 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Kanapka z pastą ala paprykarz |
||||||||||
PASTA ALA PAPRYKARZ - 38g (1.5 porcji) |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
kasza jaglana |
11.3 |
0.3 |
8.1 |
0.4 |
0.1 szklanka |
|||||
seler korzeniowy |
3.1 |
0.0 |
0.2 |
0.2 |
0.1 mały kawałek na zupę |
|||||
marchew |
10.5 |
0.0 |
0.9 |
0.4 |
0.1 średnie sztuki |
|||||
pietruszka, korzeń |
2.5 |
0.0 |
0.3 |
0.1 |
0.1 średnia sztuka |
|||||
oliwa z oliwek |
1.2 |
1.2 |
0.0 |
0.0 |
0.2 łyżki |
|||||
koncentrat pomidorowy, 30% |
9.8 |
0.1 |
1.6 |
0.3 |
0.1 słoiczek |
|||||
chleb żytni razowy |
62.0 |
1.1 |
31.7 |
5.2 |
2 kromki |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
100.3 |
2.8 |
42.8 |
6.5 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Guacamole: Awokado rozgnieć widelcem, pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Pietruszkę drobno poszatkuj. Całość dopraw solą i pieprzem i łyżką soku z limonki bądź cytryny |
||||||||||
GUACAMOLE - 145g |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
awokado |
70.0 |
10.7 |
5.2 |
2.3 |
0.5 sztuki |
|||||
pomidory, czerwone |
54.0 |
0.1 |
1.9 |
0.6 |
0.5 małej sztuki |
|||||
cebula |
17.5 |
0.1 |
1.2 |
0.3 |
0.25 małej sztuki |
|||||
pietruszka, liście |
3.0 |
0.0 |
0.3 |
0.1 |
1 łyżeczka |
|||||
cykoria |
80.0 |
0.2 |
3.3 |
0.8 |
|
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
224.5 |
11.1 |
11.9 |
4.2 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
PODSUMOWANIE DNIA |
1852.8 |
43.4 |
240.4 |
49.3 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
DZIEŃ 3 |
||||||||||
|
||||||||||
Owsianka malinowa |
||||||||||
OWSIANKA MALINOWA - 380g |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
płatki owsiane |
30.0 |
2.2 |
20.8 |
2.1 |
3 łyżka (górskie, błyskawiczne) |
|||||
mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu |
300.0 |
4.5 |
15.0 |
0.0 |
|
|||||
maliny, mrożone |
50.0 |
0.1 |
6.0 |
3.4 |
|
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
380.0 |
6.8 |
41.8 |
5.4 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z masłem, sałatą, serem i pomidorem |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
chleb żytni pełnoziarnisty |
66.0 |
1.2 |
35.5 |
6.0 |
2 kromki |
|||||
sałata masłowa |
12.0 |
0.0 |
0.3 |
0.2 |
4 liść mniejszy |
|||||
ser, gouda tłusty |
21.0 |
4.8 |
0.0 |
0.0 |
1 plaster (np. Hochland) |
|||||
pomidory, czerwone |
54.0 |
0.1 |
1.9 |
0.6 |
0.5 małej sztuki |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
153.0 |
6.1 |
37.8 |
6.8 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
grejpfrut |
140.0 |
0.3 |
13.7 |
2.7 |
0.5 średniego |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
140.0 |
0.3 |
13.7 |
2.7 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Leczo warzywne z brązową soczewicą: Składniki |
||||||||||
LECZO WARZYWNE Z BRĄZOWĄ SOCZEWICĄ - 464g (0.5 porcji) |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
soczewica, dojrzałe nasiona, gotowana, bez soli |
51.0 |
0.2 |
10.3 |
4.0 |
0.25 szklanki |
|||||
cebula |
35.0 |
0.1 |
2.4 |
0.6 |
0.5 małej sztuki |
|||||
czosnek |
3.0 |
0.0 |
1.0 |
0.1 |
1 mały ząbek |
|||||
papryka czerwona, słodka |
38.0 |
0.2 |
2.5 |
0.8 |
0.25 średniej sztuki |
|||||
cukinia |
56.0 |
0.1 |
1.8 |
0.6 |
0.25 mniejszej sztuki |
|||||
pieczarka biała |
23.0 |
0.1 |
0.6 |
0.5 |
2.5 małej sztuki |
|||||
ogórek |
54.0 |
0.1 |
1.6 |
0.3 |
1.5 gruntowy |
|||||
marchew |
53.0 |
0.1 |
4.6 |
1.9 |
0.5 średniej sztuki |
|||||
pietruszka, korzeń |
14.0 |
0.1 |
1.5 |
0.7 |
0.5 małej sztuki |
|||||
seler korzeniowy |
31.0 |
0.1 |
2.4 |
1.5 |
0.5 mały kawałek na zupę |
|||||
olej rzepakowy uniwersalny |
8.0 |
8.0 |
0.0 |
0.0 |
4 łyżeczki |
|||||
koncentrat pomidorowy, 30% |
98.0 |
1.5 |
16.4 |
2.7 |
0.5 słoiczek |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
464.0 |
10.5 |
44.9 |
13.7 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Jogurt z owocami |
||||||||||
Produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu |
150.0 |
2.3 |
10.9 |
0.0 |
1 kubek |
|||||
maliny, mrożone |
150.0 |
0.5 |
18.0 |
10.1 |
0.5 opakowania |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
300.0 |
2.7 |
28.9 |
10.1 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
sałatka z komosy ryżowej z papryką i cieciorką: Składniki: |
||||||||||
SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ Z PAPRYKĄ I CIECIORKĄ - 137g (0.5 porcji) |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
komosa ryżowa |
52.5 |
3.2 |
33.7 |
3.7 |
0.25 szklanki |
|||||
cieciorka (ciecierzyca) gotowana, bez soli |
21.3 |
0.6 |
5.8 |
1.6 |
0.1 szklanki |
|||||
papryka czerwona, słodka |
37.5 |
0.2 |
2.5 |
0.8 |
0.25 średniej sztuki |
|||||
cebula |
17.5 |
0.1 |
1.2 |
0.3 |
0.25 małej sztuki |
|||||
pietruszka, liście |
4.5 |
0.0 |
0.4 |
0.2 |
1.5 łyżeczki |
|||||
czosnek |
1.5 |
0.0 |
0.5 |
0.1 |
0.5 małego ząbka |
|||||
oliwa z oliwek |
2.0 |
2.0 |
0.0 |
0.0 |
1 łyżeczka |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
136.8 |
6.0 |
44.1 |
6.6 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Guacamole: Awokado rozgnieć widelcem, pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Pietruszkę drobno poszatkuj. Całość dopraw solą i pieprzem i łyżką soku z limonki bądź cytryny |
||||||||||
GUACAMOLE - 145g |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
awokado |
70.0 |
10.7 |
5.2 |
2.3 |
0.5 sztuki |
|||||
pomidory, czerwone |
54.0 |
0.1 |
1.9 |
0.6 |
0.5 małej sztuki |
|||||
cebula |
17.5 |
0.1 |
1.2 |
0.3 |
0.25 małej sztuki |
|||||
pietruszka, liście |
3.0 |
0.0 |
0.3 |
0.1 |
1 łyżeczka |
|||||
cykoria |
80.0 |
0.2 |
3.3 |
0.8 |
|
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
224.5 |
11.1 |
11.9 |
4.2 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
PODSUMOWANIE DNIA |
1798.3 |
43.5 |
223.2 |
49.4 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
DZIEŃ 4 |
||||||||||
|
||||||||||
pasta twarogowa z olejem lnianym: Ser zmiksuj dokładnie z olejem i jogurtem naturalnym. Możesz doprawić do smaku solą i pieprzem ( opcjonalnie) |
||||||||||
PASTA TWAROGOWA Z OLEJEM LNIANYM - 262g (1 porcja) |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
ser twarogowy półtłusty |
100.0 |
4.7 |
3.7 |
0.0 |
0.5 kostki |
|||||
olej lniany |
12.0 |
12.0 |
0.0 |
0.0 |
3 łyżeczki |
|||||
jogurt naturalny, 0% tłuszczu |
150.0 |
0.0 |
11.4 |
0.0 |
1 kubek |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
262.0 |
16.7 |
15.1 |
0.0 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
sałatka z komosy ryżowej z papryką i cieciorką: Składniki: |
||||||||||
SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ Z PAPRYKĄ I CIECIORKĄ - 137g (0.5 porcji) |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
komosa ryżowa |
52.5 |
3.2 |
33.7 |
3.7 |
0.25 szklanki |
|||||
cieciorka (ciecierzyca) gotowana, bez soli |
21.3 |
0.6 |
5.8 |
1.6 |
0.1 szklanki |
|||||
papryka czerwona, słodka |
37.5 |
0.2 |
2.5 |
0.8 |
0.25 średniej sztuki |
|||||
cebula |
17.5 |
0.1 |
1.2 |
0.3 |
0.25 małej sztuki |
|||||
pietruszka, liście |
4.5 |
0.0 |
0.4 |
0.2 |
1.5 łyżeczki |
|||||
czosnek |
1.5 |
0.0 |
0.5 |
0.1 |
0.5 małego ząbka |
|||||
oliwa z oliwek |
2.0 |
2.0 |
0.0 |
0.0 |
1 łyżeczka |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
136.8 |
6.0 |
44.1 |
6.6 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
orzechy włoskie |
12.0 |
7.2 |
2.2 |
0.8 |
3 sztuki |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
12.0 |
7.2 |
2.2 |
0.8 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Spagetti Neapolitańskie: Obierz cebule i posiekaj, podsmaż delikatnie na oliwie, dodaj pomidory, sól i zioła ( bazylia, oregano, szczypta rozmarynu, tymianek, papryka słodka mielona) oraz rozgniecione ząbki czosnki. Duś kilka minut. |
||||||||||
SPAGETTI NEAPOLITAŃSKIE - 297g (1 porcja) |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
pulpa pomidorowa (rozgniecione pomidory, z pestkami), w puszce |
166.7 |
0.5 |
12.2 |
3.2 |
0.3 puszka |
|||||
cebula |
50.0 |
0.2 |
3.5 |
0.9 |
0.3 średnia sztuka |
|||||
czosnek |
3.0 |
0.0 |
1.0 |
0.1 |
1 mały ząbek |
|||||
oliwa z oliwek |
10.7 |
10.6 |
0.0 |
0.0 |
1.3 łyżki |
|||||
makaron spaghetti z mąki pszennej pełnoziarnistej |
66.7 |
0.9 |
50.0 |
0.0 |
|
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
297.0 |
12.3 |
66.6 |
4.1 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Koktajl malinowy: Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. |
||||||||||
KOKTAJL MALINOWY - 300g |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
kefir, 2% tłuszczu |
200.0 |
4.0 |
9.4 |
0.0 |
1 kubek |
|||||
maliny, mrożone |
100.0 |
0.3 |
12.0 |
6.7 |
0.3 opakowania |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
300.0 |
4.3 |
21.4 |
6.7 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Pasta jajeczna niskotłuszczowa: Jajka pokroić w kosteczkę lub rozgnieść w misce widelcem, ostudzić, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z jogurtem. Dodać łyżkę posiekanego szczypiorku lub łyżkę listków rzeżuchy. |
||||||||||
PASTA JAJECZNA NISKOTŁUSZCZOWA - 98g (0.5 porcji) |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
jaja kurze całe |
40.0 |
3.9 |
0.2 |
0.0 |
1 sztuka (kl. wagowa S) |
|||||
jogurt naturalny, 0% tłuszczu |
23.0 |
0.0 |
1.7 |
0.0 |
1 łyżka |
|||||
szczypiorek |
1.5 |
0.0 |
0.1 |
0.0 |
0.5 łyżeczki |
|||||
chleb żytni pełnoziarnisty |
33.0 |
0.6 |
17.8 |
3.0 |
1 kromka |
|||||
chleb żytni pełnoziarnisty |
33.0 |
0.6 |
17.8 |
3.0 |
1 kromka |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
130.5 |
5.1 |
37.6 |
6.0 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Wiśnie pozostaw do rozmrożenia, przegryzaj chrupkim pieczywem |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
chleb chrupki |
21.0 |
0.5 |
16.6 |
1.3 |
3 kromki |
|||||
wiśnie bez pestek, mrożone |
150.0 |
0.6 |
16.4 |
1.5 |
0.3 opakowania |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
171.0 |
1.1 |
32.9 |
2.8 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
PODSUMOWANIE DNIA |
1309.3 |
52.7 |
219.9 |
27.0 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
DZIEŃ 5 |
||||||||||
|
||||||||||
Owsianka naturalna: Płatki owsiane ugotuj na mleku, po ugotowaniu dodaj maliny. |
||||||||||
OWSIANKA NATURALNA - 330g |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
płatki owsiane |
30.0 |
2.2 |
20.8 |
2.1 |
10 łyżeczka (górskie, błyskawiczne) |
|||||
mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu |
300.0 |
4.5 |
15.0 |
0.0 |
|
|||||
maliny |
50.0 |
0.1 |
6.0 |
3.4 |
1 mała porcja |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
380.0 |
6.8 |
41.8 |
5.4 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Pasta jajeczna niskotłuszczowa: Jajka pokroić w kosteczkę lub rozgnieść w misce widelcem, ostudzić, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z jogurtem. Dodać łyżkę posiekanego szczypiorku lub łyżkę listków rzeżuchy. |
||||||||||
PASTA JAJECZNA NISKOTŁUSZCZOWA - 98g (0.5 porcji) |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
jaja kurze całe |
40.0 |
3.9 |
0.2 |
0.0 |
1 sztuka (kl. wagowa S) |
|||||
jogurt naturalny, 0% tłuszczu |
23.0 |
0.0 |
1.7 |
0.0 |
1 łyżka |
|||||
szczypiorek |
1.5 |
0.0 |
0.1 |
0.0 |
0.5 łyżeczki |
|||||
chleb żytni pełnoziarnisty |
33.0 |
0.6 |
17.8 |
3.0 |
1 kromka |
|||||
chleb żytni pełnoziarnisty |
33.0 |
0.6 |
17.8 |
3.0 |
1 kromka |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
130.5 |
5.1 |
37.6 |
6.0 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
banan |
80.0 |
0.2 |
18.8 |
1.4 |
1 mała sztuka |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
80.0 |
0.2 |
18.8 |
1.4 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną: Składniki: |
||||||||||
PULPETY Z DORSZA W SOSIE POMIDOROWYM Z KASZĄ GRYCZANĄ - 302g |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
dorsz, świeży |
60.0 |
0.4 |
0.0 |
0.0 |
|
|||||
jaja kurze całe |
40.0 |
3.9 |
0.2 |
0.0 |
1 sztuka (kl. wagowa S) |
|||||
bułka tarta |
4.0 |
0.1 |
3.1 |
0.2 |
1 łyżeczka |
|||||
koper ogrodowy |
3.0 |
0.0 |
0.2 |
0.1 |
1 łyżeczka |
|||||
przecier pomidorowy (sos) z cząstkami pomidorów, w puszce |
127.0 |
0.5 |
9.0 |
1.8 |
0.5 szklanki |
|||||
oliwa z oliwek |
2.0 |
2.0 |
0.0 |
0.0 |
1 łyżeczka |
|||||
mąka orkiszowa biała |
10.0 |
0.1 |
7.2 |
0.3 |
|
|||||
czosnek |
6.0 |
0.0 |
2.0 |
0.2 |
1 średni ząbek |
|||||
kasza gryczana niepalona |
50.0 |
1.7 |
35.8 |
5.0 |
0.25 szklanki |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
302.0 |
8.8 |
57.4 |
7.6 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
kisiel z malin : Maliny i wodę umieść w rondelku, gotuj aż maliny się rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozrób w łyżce ( max 2 ) wody. Dodaj do gorących malin. Mieszaj energicznie trzepaczką. |
||||||||||
KISIEL Z MALIN - 235g (1 porcja) |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
maliny, mrożone |
100.0 |
0.3 |
12.0 |
6.7 |
0.3 opakowania |
|||||
woda |
125.0 |
0.0 |
0.0 |
0.0 |
0.5 szklanki |
|||||
mąka ziemniaczana |
10.0 |
0.0 |
8.3 |
0.6 |
1 łyżka |
|||||
chleb chrupki |
21.0 |
0.5 |
16.6 |
1.3 |
3 kromki |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
256.0 |
0.8 |
36.9 |
8.6 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Omlet z cukinią i pieczarkami: Jajka roztrzep w misce widelcem. Jeśli masz więcej czasu, białka jajek możesz ubić mikserem do uzyskania puszystej masy, następnie możesz pojedynczo dodawać żółtka. Wylej masę na rozgrzaną patelnię, dodaj warzywa. Kiedy omlet się zarumieni, przełóż go na drugą stronę. |
||||||||||
OMLET Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI - 159g (1 porcja) |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
jaja kurze całe |
80.0 |
7.8 |
0.5 |
0.0 |
2 sztuka (kl. wagowa S) |
|||||
masło ekstra |
5.0 |
4.1 |
0.0 |
0.0 |
|
|||||
pieczarka biała |
18.0 |
0.1 |
0.5 |
0.4 |
1 średnia sztuka |
|||||
cukinia |
56.0 |
0.1 |
1.8 |
0.6 |
0.25 mniejszej sztuki |
|||||
chleb żytni pełnoziarnisty |
33.0 |
0.6 |
17.8 |
3.0 |
1 kromka |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
192.0 |
12.6 |
20.5 |
3.9 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Czosnek przeciśnij przez praskę, pietruszkę poszatkuj Całość dodaj do jogurtu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Marchew pokrój w słupki. Maczaj marchew w sosie jogurtowym. |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu |
150.0 |
2.3 |
10.9 |
0.0 |
1 kubek |
|||||
czosnek |
6.0 |
0.0 |
2.0 |
0.2 |
2 małe ząbki |
|||||
pietruszka, liście |
3.0 |
0.0 |
0.3 |
0.1 |
1 łyżeczka |
|||||
marchew |
170.0 |
0.3 |
14.8 |
6.1 |
1 duża sztuka |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
329.0 |
2.6 |
28.0 |
6.5 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
PODSUMOWANIE DNIA |
1669.5 |
37.0 |
241.0 |
39.4 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
DZIEŃ 6 |
||||||||||
|
||||||||||
pasta twarogowa z olejem lnianym: Ser zmiksuj dokładnie z olejem i jogurtem naturalnym. Możesz doprawić do smaku solą i pieprzem ( opcjonalnie) |
||||||||||
PASTA TWAROGOWA Z OLEJEM LNIANYM - 262g (1 porcja) |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
ser twarogowy półtłusty |
100.0 |
4.7 |
3.7 |
0.0 |
0.5 kostki |
|||||
olej lniany |
12.0 |
12.0 |
0.0 |
0.0 |
3 łyżeczki |
|||||
jogurt naturalny, 0% tłuszczu |
150.0 |
0.0 |
11.4 |
0.0 |
1 kubek |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
262.0 |
16.7 |
15.1 |
0.0 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z salatą i szynką |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
chleb żytni pełnoziarnisty |
66.0 |
1.2 |
35.5 |
6.0 |
2 kromki |
|||||
sałata masłowa |
12.0 |
0.0 |
0.3 |
0.2 |
4 liść mniejszy |
|||||
szynka z indyka |
40.0 |
0.6 |
0.0 |
0.0 |
2 plasterki |
|||||
pomidory, czerwone |
287.0 |
0.6 |
10.3 |
3.4 |
1 duża sztuka |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
405.0 |
2.4 |
46.2 |
9.6 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Koktajl wiśniowy: Zmiksuj składniki na gładką masę, w razie konieczności dodaj troszkę wiecej soku |
||||||||||
KOKTAJL WIŚNIOWY - 175g |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
wiśnie |
50.0 |
0.2 |
5.5 |
0.5 |
1 porcja |
|||||
sok pomarańczowy |
125.0 |
0.1 |
12.4 |
0.1 |
0.5 szklanki |
|||||
woda |
125.0 |
0.0 |
0.0 |
0.0 |
0.5 szklanki |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
300.0 |
0.3 |
17.8 |
0.6 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną: Składniki: |
||||||||||
PULPETY Z DORSZA W SOSIE POMIDOROWYM Z KASZĄ GRYCZANĄ - 302g |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
dorsz, świeży |
60.0 |
0.4 |
0.0 |
0.0 |
|
|||||
jaja kurze całe |
40.0 |
3.9 |
0.2 |
0.0 |
1 sztuka (kl. wagowa S) |
|||||
bułka tarta |
4.0 |
0.1 |
3.1 |
0.2 |
1 łyżeczka |
|||||
koper ogrodowy |
3.0 |
0.0 |
0.2 |
0.1 |
1 łyżeczka |
|||||
przecier pomidorowy (sos) z cząstkami pomidorów, w puszce |
127.0 |
0.5 |
9.0 |
1.8 |
0.5 szklanki |
|||||
oliwa z oliwek |
2.0 |
2.0 |
0.0 |
0.0 |
1 łyżeczka |
|||||
mąka orkiszowa biała |
10.0 |
0.1 |
7.2 |
0.3 |
|
|||||
czosnek |
6.0 |
0.0 |
2.0 |
0.2 |
1 średni ząbek |
|||||
kasza gryczana niepalona |
50.0 |
1.7 |
35.8 |
5.0 |
0.25 szklanki |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
302.0 |
8.8 |
57.4 |
7.6 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
jabłko |
188.0 |
0.8 |
22.7 |
3.8 |
1 średnia sztuka |
|||||
orzechy włoskie |
12.0 |
7.2 |
2.2 |
0.8 |
3 sztuki |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
200.0 |
8.0 |
24.9 |
4.5 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z masłem, sałata, pomidorem i szczypiorkiem |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
chleb żytni pełnoziarnisty |
66.0 |
1.2 |
35.5 |
6.0 |
2 kromki |
|||||
sałata masłowa |
12.0 |
0.0 |
0.3 |
0.2 |
4 liść mniejszy |
|||||
pomidory, czerwone |
108.0 |
0.2 |
3.9 |
1.3 |
1 mała sztuka |
|||||
szczypiorek |
3.0 |
0.0 |
0.1 |
0.1 |
1 łyżeczka |
|||||
masło ekstra |
10.0 |
8.3 |
0.1 |
0.0 |
1 łyżeczka czubata |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
199.0 |
9.7 |
39.9 |
7.5 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Serek wiejski z suszonymi ziołami: Wymieszaj twarożek z szuszonymi ziołami, które lubisz. |
||||||||||
SEREK WIEJSKI Z SUSZONYMI ZIOŁAMI - 103g (0.5 porcji) |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
serek twarogowy, ziarnisty |
100.0 |
4.3 |
3.3 |
0.0 |
4 łyżki |
|||||
koper ogrodowy, suszony |
0.5 |
0.0 |
0.3 |
0.1 |
|
|||||
pietruszka suszona |
0.5 |
0.0 |
0.3 |
0.1 |
|
|||||
oregano suszone |
0.5 |
0.0 |
0.3 |
0.2 |
|
|||||
pieprz czarny |
0.5 |
0.0 |
0.3 |
0.1 |
|
|||||
mięta zielona, suszona |
0.3 |
0.0 |
0.1 |
0.1 |
|
|||||
cebula w proszku |
0.3 |
0.0 |
0.2 |
0.0 |
|
|||||
czosnek w proszku |
0.3 |
0.0 |
0.2 |
0.0 |
|
|||||
sól biała |
0.2 |
0.0 |
0.0 |
0.0 |
|
|||||
chleb chrupki |
14.0 |
0.3 |
11.0 |
0.8 |
2 kromki |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
117.0 |
4.7 |
16.1 |
1.5 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
PODSUMOWANIE DNIA |
1785.0 |
50.7 |
217.5 |
31.5 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
DZIEŃ 7 |
||||||||||
|
||||||||||
Jajecznica ze szczypiorkiem |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
jaja kurze całe |
100.0 |
9.7 |
0.6 |
0.0 |
2 sztuka (kl. wagowa M) |
|||||
szczypiorek |
3.0 |
0.0 |
0.1 |
0.1 |
1 łyżeczka |
|||||
masło ekstra |
5.0 |
4.1 |
0.0 |
0.0 |
|
|||||
chleb żytni pełnoziarnisty |
33.0 |
0.6 |
17.8 |
3.0 |
1 kromka |
|||||
pomidory, czerwone |
287.0 |
0.6 |
10.3 |
3.4 |
1 duża sztuka |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
428.0 |
15.0 |
28.8 |
6.5 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ogórek i poszatkowane liście pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu |
150.0 |
2.3 |
10.9 |
0.0 |
1 kubek |
|||||
kalarepa |
204.0 |
0.6 |
13.3 |
4.5 |
1 średnia sztuka |
|||||
marchew |
105.0 |
0.2 |
9.1 |
3.8 |
1 średnia sztuka |
|||||
papryka czerwona, słodka |
150.0 |
0.8 |
9.9 |
3.0 |
1 średnia sztuka |
|||||
czosnek |
3.0 |
0.0 |
1.0 |
0.1 |
1 mały ząbek |
|||||
pietruszka, liście |
3.0 |
0.0 |
0.3 |
0.1 |
1 łyżeczka |
|||||
ogórek kiszony |
40.0 |
0.0 |
0.8 |
0.2 |
|
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
655.0 |
3.9 |
45.3 |
11.7 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Koktajl wiśniowy: Zmiksuj składniki na gładką masę, w razie konieczności dodaj troszkę wiecej soku |
||||||||||
KOKTAJL WIŚNIOWY - 175g |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
wiśnie |
50.0 |
0.2 |
5.5 |
0.5 |
1 porcja |
|||||
sok pomarańczowy |
125.0 |
0.1 |
12.4 |
0.1 |
0.5 szklanki |
|||||
woda |
125.0 |
0.0 |
0.0 |
0.0 |
0.5 szklanki |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
300.0 |
0.3 |
17.8 |
0.6 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Pieczone udka z kurczaka z rozmarynem i marchewką: Udka oczyścić, następnie natrzeć przyprawami ( sól, pieprz, paryka, czosnek liofilizowany), posmarować oliwą i odłożyć. |
||||||||||
PIECZONE UDKA Z KURCZAKA Z ROZMARYNEM I MARCHEWKĄ - 305g |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
mięso z ud kurczaka, bez skóry |
100.0 |
6.0 |
0.0 |
0.0 |
2 porcje |
|||||
czosnek |
3.0 |
0.0 |
1.0 |
0.1 |
1 mały ząbek |
|||||
oliwa z oliwek |
8.0 |
8.0 |
0.0 |
0.0 |
1 łyżka |
|||||
marchew |
52.5 |
0.1 |
4.6 |
1.9 |
0.5 średniej sztuki |
|||||
ziemniaki |
100.0 |
0.1 |
17.5 |
2.2 |
|
|||||
por |
29.8 |
0.1 |
1.7 |
0.8 |
0.25 małej sztuki |
|||||
masło ekstra |
10.0 |
8.3 |
0.1 |
0.0 |
1 łyżeczka czubata |
|||||
rozmaryn świeży |
2.0 |
0.1 |
0.4 |
0.3 |
|
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
305.3 |
22.6 |
25.2 |
5.3 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
jabłko |
263.0 |
1.1 |
31.8 |
5.3 |
1 duża sztuka |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
263.0 |
1.1 |
31.8 |
5.3 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
makrela, wędzona |
103.5 |
16.0 |
0.0 |
0.0 |
0.5 sztuki |
|||||
chleb żytni pełnoziarnisty |
33.0 |
0.6 |
17.8 |
3.0 |
1 kromka |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
136.5 |
16.6 |
17.8 |
3.0 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
Serek wiejski z suszonymi ziołami: Wymieszaj twarożek z szuszonymi ziołami, które lubisz. |
||||||||||
SEREK WIEJSKI Z SUSZONYMI ZIOŁAMI - 103g (0.5 porcji) |
||||||||||
produkt |
waga |
tłuszcz |
węglow. og. |
błonnik |
miara domowa |
|||||
serek twarogowy, ziarnisty |
100.0 |
4.3 |
3.3 |
0.0 |
4 łyżki |
|||||
koper ogrodowy, suszony |
0.5 |
0.0 |
0.3 |
0.1 |
|
|||||
pietruszka suszona |
0.5 |
0.0 |
0.3 |
0.1 |
|
|||||
oregano suszone |
0.5 |
0.0 |
0.3 |
0.2 |
|
|||||
pieprz czarny |
0.5 |
0.0 |
0.3 |
0.1 |
|
|||||
mięta zielona, suszona |
0.3 |
0.0 |
0.1 |
0.1 |
|
|||||
cebula w proszku |
0.3 |
0.0 |
0.2 |
0.0 |
|
|||||
czosnek w proszku |
0.3 |
0.0 |
0.2 |
0.0 |
|
|||||
sól biała |
0.2 |
0.0 |
0.0 |
0.0 |
|
|||||
chleb chrupki |
14.0 |
0.3 |
11.0 |
0.8 |
2 kromki |
|||||
|
||||||||||
RAZEM |
117.0 |
4.7 |
16.1 |
1.5 |
|
|||||
|
||||||||||
|
||||||||||
|
||||||||||
PODSUMOWANIE DNIA |
2204.7 |
64.3 |
182.8 |
33.9 |
|
|||||
|
LISTA ZAKUPÓW |
|||||
|
|||||
DIETA OD DNIA 1 DO DNIA 14 |
|||||
BAKALIE, ORZECHY, ZIARNA |
|||||
orzechy włoskie |
80.1 [g] |
|
|
|
|
DODATKI DO DAŃ |
|||||
koncentrat pomidorowy, 30% |
225.4 [g] |
|
|
|
|
MIĘSO I PRZETWORY |
|||||
mięso z piersi kurczaka, bez skóry |
80.0 [g] |
mięso z ud kurczaka, bez skóry |
100.0 [g] |
szynka z indyka |
83.4 [g] |
NABIAŁ I JAJA |
|||||
jaja kurze całe |
448.4 [g] |
jogurt naturalny, 0% tłuszczu |
346.0 [g] |
jogurt naturalny, 1,5% tłuszczu |
600.0 [g] |
kefir, 2% tłuszczu |
200.0 [g] |
masło ekstra |
40.0 [g] |
mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu |
850.0 [g] |
ser twarogowy półtłusty |
200.0 [g] |
ser, gouda tłusty |
23.1 [g] |
serek twarogowy, ziarnisty |
200.0 [g] |
NAPOJE BEZALKOHOLOWE |
|||||
sok pomarańczowy |
500.0 [g] |
woda |
375.0 [g] |
|
|
OWOCE I PRZETWORY |
|||||
awokado |
209.0 [g] |
banan |
254.0 [g] |
grejpfrut |
218.8 [g] |
jabłko |
1012.3 [g] |
maliny |
50.0 [g] |
maliny, mrożone |
400.0 [g] |
wiśnie |
111.2 [g] |
wiśnie bez pestek, mrożone |
150.0 [g] |
|
|
PRZYPRAWY I ZIOŁA |
|||||
cebula w proszku |
0.6 [g] |
czosnek w proszku |
0.6 [g] |
koper ogrodowy |
6.4 [g] |
koper ogrodowy, suszony |
1.0 [g] |
mięta zielona, suszona |
0.6 [g] |
oregano suszone |
1.0 [g] |
pieprz czarny |
1.0 [g] |
pietruszka suszona |
1.0 [g] |
rozmaryn świeży |
3.1 [g] |
sól biała |
0.4 [g] |
|
|
|
|
RYBY I OWOCE MORZA |
|||||
dorsz, świeży |
160.0 [g] |
makrela, wędzona |
150.0 [g] |
|
|
TŁUSZCZE |
|||||
olej lniany |
24.0 [g] |
olej rzepakowy uniwersalny |
16.0 [g] |
oliwa z oliwek |
38.3 [g] |
WARZYWA I PRZETWORY |
|||||
cebula |
216.0 [g] |
cieciorka (ciecierzyca) gotowana, bez soli |
42.6 [g] |
cukinia |
193.2 [g] |
cykoria |
258.0 [g] |
czosnek |
54.9 [g] |
jarmuż |
32.2 [g] |
kalarepa |
295.7 [g] |
marchew |
1155.4 [g] |
mąka ziemniaczana |
10.0 [g] |
ogórek |
150.0 [g] |
ogórek kiszony |
100.0 [g] |
papryka czerwona, słodka |
354.1 [g] |
pieczarka biała |
94.3 [g] |
pietruszka, korzeń |
49.9 [g] |
pietruszka, liście |
24.0 [g] |
pomidory, cherry |
100.0 [g] |
pomidory, czerwone |
1079.4 [g] |
por |
85.8 [g] |
przecier pomidorowy (sos) z cząstkami pomidorów, w puszce |
254.0 [g] |
pulpa pomidorowa (rozgniecione pomidory, z pestkami), w puszce |
166.7 [g] |
sałata masłowa |
64.0 [g] |
seler korzeniowy |
115.0 [g] |
soczewica, dojrzałe nasiona, gotowana, bez soli |
102.0 [g] |
szczypiorek |
10.2 [g] |
ziemniaki |
133.3 [g] |
|
|
|
|
ZBOŻOWE |
|||||
bułka tarta |
8.0 [g] |
chleb chrupki |
70.0 [g] |
chleb żytni pełnoziarnisty |
561.0 [g] |
chleb żytni razowy |
186.0 [g] |
kasza gryczana niepalona |
150.0 [g] |
kasza jaglana |
33.9 [g] |
komosa ryżowa |
105.0 [g] |
makaron spaghetti z mąki pszennej pełnoziarnistej |
66.7 [g] |
mąka orkiszowa biała |
20.0 [g] |
płatki owsiane |
110.0 [g] |
|
|
|
|
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.