Ciasto uwielbiane przez dzieci i dorosłych (zwłaszcza mojego męża :)); Dzięki tej właśnie odmianie marchwi ciasto jest bogatsze w antocyjany i karetonoidy.
Taka ciekawostka! Czarna marchew zwana też fioletową to jedna z najstarszych odmian tego warzywa i to właśnie ona była uprawiana jako pierwsza w Europie przez kilka wieków, zanim wyparła ją marchew pomarańczowa, wyhodowana podobno w Holandii. Jej działanie jest znacznie silniejsze niż naszej pospolitej, pomarańczowej marchwi chociażby dzięki dużo większej zawartości beta karotenu czy antyoksydantów.
Składniki:
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dolewamy olej i mieszamy. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz startą marchew. Mąkę mieszamy z sodą i dodajemy do ciasta mieszając już łyżką. Do niewielkie formy wlewamy ciasto i pieczemy około 40 minut w 180 st.
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.