GRZANKI Z ZIELONĄ PASTĄ Z RICOTTĄ.
Składniki na pastę:
• 60 g sera ricotta
• 1 łyżka posiekanej pietruszki
• 1 łyżeczka posiekanego koperku
• szczypta soli i pieprzu
• 2 kromki chleba
Wszystkie składniki (oprócz chleba) włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Chleb opiecz na suchej patelni. Posmaruj pastą grzanki. Dodatkowo coś surowego: papryka pokrojona w paski, ogórek (świeży lub kiszony), pomidor, rzodkiewka itd.
Energia: 219,3 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcze: 5,9 g
Węglowodany (og.): 31,7 g
Błonnik: 4,6 g
Wapń: 194 mg
Żelazo: 2,1 mg
Przepis pochodzi z najnowszej książki: Kiedy dziecko waży za dużo. Dietoterapia otyłości. Wydawnictwa Pascal. Patronat GCZD - Katowice. Polecamy.
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.