Węglowodany- Przywykliśmy , że podstawą śniadania jest pieczywo- jeśli więc u Ciebie pieczywo gości podczas każdego śniadania- to niech to będzie pieczywo pełnoziarniste najlepiej z dodatkiem całych ziaren. Spożywanie takiego pieczywa reguluje pracę przewodu pokarmowego, jest dobrym źródłem witamin z grupy B, magnezu, cynku i błonnika pokarmowego. Dobrym źródłem węglowodanów są także płatki śniadaniowe muesli czy owsianka.Płatki śniadaniowe kolorowe dla dzieci nie powinny być elementem diety malucha.
Produkty nabiałowe- cenne są przede wszystkim ze względu na zawartość wapnia. W naszej szerokości geograficznej podaż wapnia w wieku dziecięctwa ( i później również) jest wciąż zbyt mała. Mleko nie cieszy się zbyt dobrą renomą ostatnio- ma to swoje rację oczywiście-ale nie o tym ten post. Jeśli jednak świadomie rezygnujesz z podaży produktów nabiałowych to pamiętaj o wzbogaceniu diety dziecka w produkty bogate w wapń- dzienna norma dla dzieci w zależności od wieku to od 700 – 1000 mg. Źródło wapnia to przede wszystkim sardynki , szproty,jaja, nasiona strączkowe, warzywa liściaste, orzechy i kakao- no i oczywiście mleko i jego przetwory.
Produkty nabiałowe to również białko- choć tego raczej nie brakuje w naszej diecie- wręcz na odwrót ;) W czym znajdziemy białko? Dobrej jakości wędlina, plaster białego sera,plaster żółtego sera, pasta rybna czy jajeczna nadają się do tego zadania znakomicie.
Warzywa i Owoce- surowe powinny być dodatkiem do każdego posiłku. Śniadanie również powinno więc je zawierać. Sałata, rzodkiew, pomidor, ogórek...to chyba najczęstsze dodatki śniadaniowe :)
Coś do picia.
Jestem największym zwolennikiem wody na świecie, ale na śniadania oprócz wody mogę z czystym sumieniem polecić szklankę świeżo wyciskanego soku lub chociaż takiego dobrej jakości, herbatkę z sokiem malinowym i cytrynką,herbatkę owocowa czy kakao .
Propozycje na śniadanie
Muesli z mlekiem
szklanka mleka
5 łyżek musli z rodzynkami i orzechami
sałatka z owoców: połowy banana i 1 pomarańczy
Kaszka jaglana
5łyżek kaszy jaglanej
5łyżek płatków owsianych
jabłko
kilka rodzynek
łyżeczka oleju lnianego
Gotujemy kaszę i płatki owsiane. Następnie dodać starte jabłko i rodzynki. Dodać olej lniany.
Muesli z jabłkami
4 łyżki płatków owsianych
2łyżki płatków jaglanych
1/3szklanki soku malinowego
1/2szklanki posiekanych orzechów, migdałów, rodzynek
2jabłka
Płatki podprażyć na patelnie, wymieszać z bakaliami i namoczyć na noc w kilku łyżkach leniej wody, soku lub mleka. Rano podgrzać. Obrać jabłka i pokroić w kostki lub zetrzeć na tarce. Dodać do muesli i polać sokiem.
Waniliowa Kasza jaglana
filiżanka kaszy jaglanej
gruszka
kilka sezonowych owoców
łyżka rodzynek
garść orzechów, migdałów
2 filiżanki mleka ryżowego
szczypa cynamonu, kardamonu, wanilii
Kaszę płuczemu, podprażamy w suchym garnku. Zalewamy mlekiem, dodajemy łyżeczkę masła i gotujemy. W połowie gotowania dodajemy gruszkę i bakalię.
Placki Owsiane
0,5 szklanki mleka (lub mleka roślinnego)
łyżeczka rodzynek
3 pokrojone morele lub starte jabłko
łyżeczka nasion chia lub sezamu
6 łyżek platków owsianych
szczypta utartej skórki z limonki
łyżka oleju kokosowego
Do miski wkładamy płatki owsiane i dodajemy resztę składników ( prócz mleka). Całość zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut. Masę mieszamy i smżymy na rozgrzanej patelni. Serwujemy z lekko kwaśną śmietaną i owocami
Ryż na słodko
filiżanka ryżu
2 filiżanki wody
4 łyżki masła klarowanego
4 śliwki
szczypta cynamonu i kardamonu
2-3 łyżki mleka roślinnego
łyżka obranych orzechów laskowych
Płuczemy ryż. Podprażamy w suchym garnku. Dodajemy kardamon i wodę. Gotujemy pod przykryciem do wchłonięcia 80% wody. Odstawiamy na 5 minut. Podsmażamy śliwki na maśle z dodatkiem cynamonu. Dolewamy mleko. Dodajemy orzechy ( można je wcześniej podprażyć), do śliwek dodajemy ryż, mieszamy, serwujemy danie posypane orzechami.
Twarożek śniadaniowy
Kawałek twarogu półtłustego
kilka łyżek jogurtu naturalnego
szczypta soli
szczypta pieprzu
Wariant 1: z szczypiorkiem i rzodkiewką
Wariant 2:Kolorowa papryka i szczypior
Wariant 3 : szczypior, koperek, natka pietruszki, kolendra i bazylia
Owsianka z owocami
1 szklanka płatków owsianych
dojrzały banan
2szklanki mleka lub mleka roślinnego
owoce: truskawki, borówka, brzoskwinia
Owsiankęgotujemy na mleku. Do talerza wkładamy banana i rozgniatamy go widelcem. Nalewamy owsiankę i mieszamy z bananem. Dekorujemy owocami.
Czokowsianka
1 szklanka płatków owsianych
2 szklanki mlekalub mleka roślinnego
kakao
owoce
Gotujemy owsiankę z dodatkiem kakao. Dekorujemy owocami
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.