Składniki :
Buraki należy pokroić w plasterki, czosek pokroj w kawałeczki. Umieść buraki w dużym sloiku, przekładając go czosnkiem. Wodę zagotuj w garnku, dodaj sól i cukier. Poczekaj aż woda ostudzi się następnie zalej nią buraki. Dodaj przyprawy. Przykryj kromką chleba. Następnie połóż na całość ( na chleb) jakiś malutki talerzyk, który obciąży składniki, lub ceramiczną pokrywkę na kubeczek. Dzięki temu nie wyjdzie pleśń na chlebie lub burakach.
Całość przykryj gazą.
Zakwas będzie gotowy po 5-7 dniach. Należy go wtedy zlać i przecedzić. Przetrzymujemy go w lodóce.
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.