Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Rekordowo niskie poziomy cynku u dziecka i nastolatka.

Rekordowo niskie poziomy cynku u dziecka i nastolatka.

Dzisiaj napiszę o dość powszechnym problemie, jaki stanowi niedobór cynku w diecie naszych dzieci, gdyż objawy jego niedoboru często widać gołym okiem.

Cynk w organizmie stanowi składnik ponad 300 enzymów, odpowiada za wydzielanie hormonów, uczestniczy w obronie immunologicznej organizmu. Wpływa na usuwanie z organizmu kadmu i ołowiu. A więc mózg i inne organy bez tego pierwiastka będą bardziej dotknięte obciążeniami pochodzącymi z ekspozycji na toksyny. Bez cynku nie odbywa się prawidłowa synteza DNA (stąd możliwe wady genetyczne). Największą zawartością cynku charakteryzuje się mózg. Niedobór zaburza przewodnictwo nerwowe i powoduje zmiany neuropsychiczne w zachowaniu. Zastosowany przy przeziębieniu i grypie łagodzi objawy tych chorób. Bierze udział w przetwarzaniu kwasów tłuszczowych, przez co ma wpływ na proces regeneracji i lepszy stanu skóry.

Podaż cynku w Polsce jest znacznie mniejsza, a wynika to głównie z diety wysoko przetworzonej i niestety zbyt dużej podaży cukrów prostych, które niszczą ten pierwiastek. Wynika to z przyjmowania posiłków o zbyt wysokim indeksie glikemicznym, czy zbyt dużymi porcjami posiłków. Zaburzenia wchłaniania cynku często występują w nieswoistych chorobach jelit u dzieci, przy ostrej biegunce i z alergiami/nietolerancjami pokarmowymi.

Kiedy u dziecka możemy zaobserwować niedobory cynku? Do objawy niedoborów cynku należą:
trądzik, słabe paznokcie, wypadanie włosów, apatia, zmęczenie, częste biegunki, egzema, opóźniony wzrost, słaba odporność, częste infekcje, zapalenia płuc, oskrzeli, drażliwość, wzmożony apetyt na słodycze, nadmierne pocenie się, problemy z pamięcią, koncentracją, słabe gojenie się ran.  

Niedobór tego składnika wiąże się również z rozwojem insulinooporności, cukrzycy, czy schorzeniami reumatycznymi, również u dzieci (często bóle stawowe).

Długotrwały niedobór cynku w okresie dzieciństwa zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia wielu chorób neurologicznych w późniejszym okresie życia, np. choroby Alzheimera.

Cynk najlepiej suplementować z pożywienia, ale wiadomo, że czasem potrzebna jest suplementacja z apteki. Należy jedynie stosować cynk w dawkach zalecanych i robić przerwy, gdyż przewlekła suplementacja dużych ilości cynku może skutkować: zmniejszonym stężeniem cholesterolu HDL, zaburzeniami przyswajania żelaza, pogorszeniem odporności i tolerancją na węglowodany.

Głównym źródłem cynku są produkty zbożowe, mięso, podroby, jaja, ryby, orzechy, nasiona roślin strączkowych, sery podpuszczkowe, ser ementaler, otręby i zarodki pszenne, pestki dyni, nasiona lnu, czekolada gorzka.

 

Bibliografia:

  • Cynk – pierwiastek zdrowia. Maria Szcześniak, Bożena Grimling, Jan Meler, Katedra i Zakład Technologii Postaci Leku, Uniwersytet Medyczny, Wrocław, Aspekty zdrowotne
  • Dietoterapia, D. Włodarek, E. Lange, L. Kozłowska, D. Głąbska, 2015, PZWL

 

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.