Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Przepisy dla dzieci z Atopowym Zapaleniem Skóry. Dieta przeciwzapalna.

Przepisy dla dzieci z Atopowym Zapaleniem Skóry. Dieta przeciwzapalna.

W dzisiejszych czasach atopowe zapalenie skóry dotyka coraz więcej osób, zarówno dzieci, jak i dorosłych. Celem zaproponowanych dań i specjalnie dobranych produktów jest zmniejszenie objawów atopowego zapalenia skóry w fazie zaostrzenia, wydłużenie okresu remisji, wzmocnienie odporności oraz poprawa bariery ochronnej skóry.

DIETA DZIECI Z ATOPOWYM ZAPALENIEM SKÓRY. Co wprowadzić, a co wyeliminować?

Atopowe zapalenie skóry jest jedną z najczęściej pojawiających się chorób skóry w okresie dziecięcym. Czynników wpływających na chorobę może być wiele. Jednak najprawdopodobniej wywołuje je wrodzona skłonność do nadwrażliwości skóry, nadwrażliwość pokarmowa, żywność bogata w histaminę oraz nieprawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Najczęściej dzieci uczulone są na mleko i jego produkty, jaja kurze, pszenicę, ryby, soję, orzechy i skorupiaki. Skóra atopowa jest inaczej zbudowana niż skóra zdrowego człowieka, jest jakby „dziurawa”, bardziej przepuszczalna w obie strony. Osoby chore na AZS często są nerwowe, nadpobudliwe, mają kłopoty ze snem. Jednak wraz z dojrzewaniem układu immunologicznego i pokarmowego obserwuje się wygasanie nadwrażliwości na niektóre pokarmy. Najczęściej następuje to między 3 a 8 rokiem życia. Nawrót objawów chorobowych może jednakże nastąpić pod wpływem silnego stresu, infekcji wirusowej,  czy bakteryjnej.

Kilka rad dla rodziców:

Nowe pokarmy należy wprowadzać pojedynczo, w odstępach 2-3 dniowych i obserwować reakcję dziecka na produkt.

Należy wyeliminować soki w kartonie, napoje gazowane i energetyzujące, żywność przetworzoną oraz zawierającą konserwanty. Pasteryzowane soki owocowe mogą być źródłem dużej ilości amin biogennych, które będą podwyższały histaminę w organizmie. Pamiętaj więc, aby produkty zawsze były świeże.

Nie kładź do łóżeczka dziecka maskotek.

Nie pozbawiaj dziecka kontaktu z promieniami słonecznymi. Umiarkowana ekspozycja na słońce ma korzystny wpływ na barierę naskórkową.

Podstawową  zmianą w diecie jest większe spożywanie wody. Dzięki niej składniki odżywcze szybciej docierają do wszystkich komórek, a skóra staje się lepiej nawilżona. W diecie powinien znaleźć się olej z wiesiołka oraz ogórecznika, ponieważ bardzo często chorzy na AZS mogą mieć  problemy z wytwarzaniem kwasu gamma-linolenowego.

Warto dzieciom podawać olej z czarnuszki do posiłków, który ma działanie antyalergiczne.

Pamiętaj o codziennej pielęgnacji skóry, również w okresach remisji. Jeśli chodzi o kąpiele tutaj także należy podejść do nich z głową. Gorąca woda może wzmagać uczucie swędzenia. Natomiast zbyt długie lub zbyt częste kąpiele pozbawiają skórę naturalnych tłuszczów.

Często rodzice eliminują ogromną ilość produktów z diety dziecka. Jednak często nie ma powodu, by eliminować produkty, które nie wywołują objawów choroby. Chorobę może wywołać zwykła infekcja, duży wysiłek fizyczny, czy stres. Są jedna pokarmy, które zwiększają ilość histaminy, czyli substancji nasilającej odpowiedź układu immunologicznego. Do takich produktów należeć będą:

  • Czekolada czarna
  • Orzeszki ziemne
  • Owoce cytrusowe, truskawki, papaja, dojrzałe banany
  • Kiszonki
  • Owoce morza
  • Sos sojowy
  • Wieprzowina, wędliny długodojrzewające

Przed zastosowaniem porad oraz przepisów wiedz, że każdy przypadek atopowego zapalenia skóry jest inny i może mieć różny przebieg, a więc każdy przypadek powinien być traktowany indywidualnie. Wymienione w tym poradniku wskazówki dotyczące diety w AZS są ogólne i nie zastąpią wizyty u specjalisty.

Przepisy:

  1. Amarantus z kaszą jaglaną i owocami gotowany na soku jabłkowym.

Dobry przykład śniadania dla dzieci z atopowym zapaleniem skóry. Dlaczego warto wprowadzić nasiona amarantusa do diety dziecka?

Składniki:

  • Pół szklanki nasion amarantusa
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka soku jabłkowego, opcjonalnie trochę wody
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • Odrobina cukru lub miodu do smaku
  • mus owocowy: jabłkowy, z mango, jagodowy
  • opcjonalnie owoce: pokrojone jabłko, brzoskwinia, nektaryna, borówki

Nasiona amarantusa i kaszę jaglaną gotujemy w soku jabłkowym z dodatkiem wody. Mieszamy często. Odstawiamy na chwilę, aż nasiona wchłoną płyn. Dodajemy jogurt, owoce, mieszamy, a całość polewamy ulubionym musem.

Kilka faktów o amarantusie i skwalenie.

Spożywanie nasion amarantusa wpływa korzystnie na skórę, ponieważ zawierają one skwalen. Skwalen natomiast jest składnikiem płaszcza lipidowego ludzkiej skóry ipełni w skórze funkcje naturalnego emolienta oraz nawilżacza. Ze względu na duże stężenie w skórze, skwalen jest cennym  składnikiem wielu kosmetyków. Przykładowo jest częstym składnikiem kremów na atopowe zapalenie skóry. Przyspiesza bowiem wzrost nowych komórek, jest skuteczny w gojeniu starych i nowych blizn.

Nasiona amarantusa (inna nazwa to szarłat) są bogatym źródłem białka (14,9%), błonnika (4,5%), a także tłuszczu (7,1%). Jak zauważamy, głównym składnikiem nasion jest białko o bardzo dobrym składzie biologicznym (przewyższającym białko soi), ponieważ zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Nasiona zawierają także liczne biopierwiastki, głównie wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo, jod. Należy pokreślić, że zawartość żelaza jest znacznie wyższa niż w ziarnie pszenicy, nasionach roślin strączkowych, szpinaku i mięsie. Z tego też względu nasiona szarłatu są wykorzystywane w diecie osób z objawami anemii.

Gdzie znajdziemy skwalen?

Najwyższą zawartość skwalenu znajdziemy w nasionach i oleju z amarantusa oraz oliwie z oliwek, stąd też są polecane w większych ilościach u osób z atopią.

2. Chlebek maczany w oliwie.

Częstsze spożywanie dobrych tłuszczów jest konieczne przy zaburzeniach lipidowych skóry. Przyjrzymy się zatem oliwie.

Maczanie chleba w oliwie to zwyczaj pochodzący z Włoch, ale warto wprowadzić go również do naszej polskiej kuchni.

Ponieważ oliwa to dobre źródło skwalenu (o którym pisałam wcześniej), jest także dobrym źródłem witaminy E, antyoksydantu, który chroni skórę przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych oraz wiatru. Ponadto, doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci, zapobiega zaparciom, chroni przed nietolerancjami pokarmowymi oraz pobudza rozwój mózgu i systemu nerwowego.

Wskazówka!

Nie stosuj masła za każdym razem. Pozwól, aby twoje dziecko mogło same moczyć chleb w miseczce z oliwą.  To nie tylko dobra zabawa, ale i zdrowy, pożywny posiłek.

Oprócz samego moczenia pieczywa w oliwie, polecam także przez chwilkę przypiec bagietkę, a następnie obficie skropić ją oliwą. Oczywiście można urozmaicić taką kanapkę innymi dodatkami: szynka, pomidor, ogórek, rzodkiewka, rukola, itd.

Zawsze wybieraj oliwę z oliwek extra virgin!

Aby wzmocnić działanie takiego posiłku polecam również do oliwy dodać zioła, które mają właściwości przeciwzapalne: bazylia, majeranek, mięta, natka pietruszki, rozmaryn. Oliwę można wymieszać z innymi olejami o właściwościach przeciwzapalnych zalecanych przy atopii jak: olej lniany, olej z czarnuszki, olej z wiesiołka.

3. Budyń jaglany z chia i dżemem jagodowym.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • dżem jagodowy
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • Miód pszczeli  do smaku


Rozmrożone jagody mieszamy z chia i odstawiamy do napęcznienia. Kaszę wkładamy do garnka z mlekiem migdałowym (może być inny napój roślinny zawierający wapń lub mleko krowie jeśli dziecko dobrze toleruje) i gotujemy na wolnym ogniu przez około25 minut, aż kasza całkowicie się rozpadnie. Miksujemy z dodatkiem miodu na gładki krem. Podajemy z dżemem jagodowym.

4. Przeciwzapalny deser z tapioki i granatu.

Granat to owoc szczególnie zalecany w diecie  antyhistaminowej. Pozwala zwalczać stany zapalne oraz stabilizować komórki tuczne, które mogą przyczyniać się do wywoływania stanów zapalnych (m.in. alergie) w reakcji na czynniki egzogenne.

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki tapioki
  • granat
  • sok wiśniowy
  • 1 łyżeczka oleju z wiesiołka

Mleczko kokosowe gotujemy. Do wrzącego mleka wrzucamy tapiokę i gotujemy ciągle mieszając aż nasionka staną się przezroczyste. Ugotowaną tapiokę studzimy, wkładamy do słoiczka. Z wierzchu polewamy sokiem wiśniowym oraz olejem z wiesiołka, a następnie posypujemy owocami granatu. Najlepiej smakuje schłodzone kilka godzin w lodówce. :)

5. Łagodna i przeciwzapalna zupa tajska z indykiem.

Bardzo pożywna zupka szczególnie polecana dzieciom z osłabioną odpornością. Imbir, czosnek, cebula wykazują właściwości przeciwzapalne, ograniczające wchłanianie leukotrienów i prostaglandyn powstających podczas stanu zapalnego. Produkty te mają również właściwości bakteriobójcze oraz przeciwobrzękowe.  Zupka ma smak słodki, jest sycąca i na pewno posmakuje waszym dzieciom.

Składniki:

  • Mięso mielone z indyka (ilość dowolna)
  • 1 mała marchew pokrojona na plasterki
  • 1 mała cebula
  • Pół szklanki czerwonej soczewicy
  • Imbir w proszku
  • 1 ząbek czosnku
  • Papryka w proszku (opcjonalnie)
  • Oliwa z oliwek
  • Pół szklanki mleczka kokosowego
  • Natka pietruszki
  • Makaron (w okresie nasilenia dolegliwości związanej z atopią polecam makaron ryżowy)
  • Sól, pieprz

Rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso z cebulką, marchewką, dodać czosnek. Następnie soczewicę wypłukać i również dodać do potrawy, chwilę podsmażyć i zalać wodą, tak aby tylko przykrywała nam składniki. Gotujemy do miękkości, po czym przyprawiamy do smaku. Zupka powinna mieć gęstą konsystencję. Na sam koniec wlewamy mleczko kokosowe i jeszcze jakieś 2 minuty gotujemy. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Podajemy z ugotowanym makaronem. Zupkę można obficie posypać natką pietruszki.

6. Krem z marchewki z mlekiem kokosowym i kurkumą.

Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • Mały kawałek imbiru (świeży lub w proszki)
  • ¾ szklanki mleka kokosowego
  • Sól, pieprz, kurkuma
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

W garnku podgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Dodaj imbir, inne przyprawy. Następnie dodaj marchewkę, zalej małą ilością wody i gotuj około 15 minut. Wlej mleko kokosowe, chwilę podgrzewaj. Dopraw jeszcze do smaku solą, kurkumą, sokiem z cytryny i zmiksuj zupę na gładki krem. W razie potrzeby możesz dodać więcej wody lub mleka kokosowego.

7. Risotto ze szparagami i groszkiem.

Sycące, bezglutenowe danie, które można podać na obiad lub kolację. Danie jest bogate w magnez, który ma działanie antyalergiczne, dlatego specjalnie dobrałam produkty do tej potrawy: szparagi, groszek, kolendra. A więc będzie trochę zielono.

Szparagi charakteryzują się dużą ilością składników mineralnych. Przede wszystkim zawierają kwas foliowym, potas i magnez, a te wpływają kojąco na układ nerwowy. Zawierają także inulinę – czyli naturalny prebiotyk, który jest pożywką dla pożytecznych bakterii w naszym organizmie.

Kwercetyna zawarta w kolendrze i cebuli ma natomiast działanie antyhistaminowe.

Składniki:

  • 3 opakowania ryżu do risotto (ale może również być ryż zwykły; nie gotujemy w woreczkach!)
  • 1 mały por lub 1 mała cebulka
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • Około 8 szparagów zielonych już ugotowanych
  • Mięso z indyka lub królika (opcjonalnie)
  • 1 mała papryka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • ok. 3/4 litra wody (ale to zależy od konsystencji) lub bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, oregano, majeranek, świeża kolendra, pietruszka (jak kto woli, ale dla dzieci wybierać przyprawy łagodne)

Cebulkę i pokrojoną paprykę zeszklić na oleju, dodać pokrojone mięso, chwilę poddusić. Dodać czosnek, groszek, a następnie wsypać ryż i stopniowo podlewać wodą lub bulionem warzywnym. Jak już ryż będzie miękki, dodajemy ugotowane szparagi, mieszamy i przyprawiamy. Na koniec potrawę można lekko posypać kolendrą.

8. Naleśniki gryczane z dżemem owocowym.

Ze względu na zawartość substancji biologicznie aktywnych gryka jest wykorzystywana w profilaktyce chorób nowotworowych oraz leczeniu stanów zapalnych. Ziele gryki obfituje w rutynę, który wzmacnia naczynia krwionośne i ogranicza ich przepuszczalność.

Składniki:

  • 1/3 szklanki wody
  • Pół szklanki mleka roślinnego
  • Oliwa z oliwek
  • 1 Jajko kurze całe
  • 6-8 łyżek mąki gryczanej 


Wszystkie składniki wrzucamy do blendera. Miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody gazowanej lub zwykłej. Odstawiamy na 15 minut. Smażymy naleśniki na suchej patelni, ewentualnie z odrobiną jeszcze oliwy. Podajemy z ulubionym dżemem.

9. Indyk z kaszą jaglaną i brokułami.

Składniki:

  • 1/3 sztuki brokułów
  • 8 łyżek kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub olej z wiesiołka
  • ½ sztuki piersi z indyka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Przyprawy: majeranek, sól, pieprz, suszona bazylia

Filet z indyka zamarynować w jogurcie z przyprawami. Po około 2-3 godzinach ugotować na parze z brokułami. Kaszę jaglaną ugotować osobno wg instrukcji na opakowaniu. Na koniec polać wszystko oliwą i doprawić do smaku.

10. Kotleciki mielone mięsno-warzywne.

Składniki:

  • około 400 g mięsa mielonego z indyka (ewentualnie z kurczaka)
  • 100 g płatków śniadaniowych kukurydzianych bez cukru
  • 1 mały brokuł (ugotowany)
  • 1/2 cukinii (pokroić w kostkę)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść ziaren słonecznika
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz


Warzywa rozdrabniamy, mieszamy z mięsem i przyprawiamy. Formujemy małe kotleciki i obtoczone w panierce z płatków.

Podajemy z upieczonymi batatami lub ugotowanymi ziemniaczkami.

11. Wiśniowy barszczyk. Bardzo przeciwzapalny drink.

Składniki:

  • 2 ugotowane buraki
  • 1 szklanka wiśni (chwilę można podgotować albo dodać surowe)
  • 1 łyżeczka cukru

Do ugotowanych wcześniej buraczków dodać wiśnie i cukier. Zalać przegotowaną wodą i zblendować. Można spożywać na zimno lub lekko podgrzać.

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.