Jest maj, warto więc wykorzystać ten czas na zbieranie pokrzywy, która akurat w tym okresie ma największe właściwości lecznicze. Dawniej pokrzywa ratowała życie na tzw. „przednówku”, kiedy to na wsi nie było już co jeść, spadały siły witalne, odporność głównie dzieci i wtedy to właśnie na pomoc przychodziła pokrzywa, która już gdzieś tam w pobliżu domostw pięknie sobie rosła. Na szczęście, po latach fascynacji syntetycznymi lekami obserwujemy powrót do natury i medycyny naturalnej. Znam osoby starsze, które z utęsknieniem czekają na wiosnę, aby móc rozpocząć pokrzywowe kuracje, bo tak są nauczeni przez swoje mamy, babcie. Tego samego uczę swoje dzieci. Miłości i szacunku do natury.
Ja tym razem podaję dwa przepisy na wykonanie przepysznej lemoniady pokrzywowej. Taka lemoniada nie tylko orzeźwia, ale ma dobroczynny wpływ na zdrowie Twojej rodziny.
Lista chorób, które można leczyć pokrzywą jest naprawdę długa. Napój z pokrzywy szybko wzbogaca organizm w potrzebne witaminy i minerały, zwłaszcza po przebytych chorobach infekcyjnych, polecana jest osobom osłabionym i cierpiącym na anemię oraz bóle reumatyczne. Posiada działanie regenerujące, przeciwzapalne i immunumodulujące. Można zastosować także przy alergiach, np. przy katarze siennym.
U dorosłych pomaga w leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych i pęcherza, a także dny moczanowej, ponieważ wydala nadmiar szkodliwego kwasu moczowego z organizmu, który jest przyczyną obrzęków i nadciśnienia.
Składniki:
I sposób:
Wykonanie:
Pokrzywę dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Dodać pokrzywę do garnka, zalać wodą i gotować około 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyłączyć i zostawić 10 kolejnych minut do naciągnięcia. Napar przecedzić przez sito. Kiedy już przestygnie, posłodzić i dodać cytrynę. Możemy dodać kilka listków mięty, melisy, plasterków imbiru, czy świeżych owoców.
Czasem dla umilenia smaku, dodajemy do takiego napoju jeszcze trochę soku jabłkowego.
II sposób:
Wykonanie:
Pokrzywę umyć, zalać wrzątkiem, odczekać 5 minut i włożyć do dzbanka. Dodać imbir (można pominąć). Zalać ponownie wrzątkiem, przykryć i odstawić aby napój przestygł. Następnie dodać plastry cytryny i miód. Wymieszać i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Można wrzucić kostki lodu.
Smacznego i zdrowego lata życzymy :)
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.