Składniki
2 szklanki mąki pszennej typ 00
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2/3 szklanki gorącej wody
W misce umieść mąkę, sol i olej. Delikatnie zamieszaj składniki
Dodaj gorącą wodę, mieszaj drewnianą łyżką
Połącz wszystkie składniki i uformuj z nich kulę
Włóż ją do worka foliowego i odstaw na 40 minut
Po tym czasie podziel ciasto na 10-14 kawałków
Posyp blat mąką i kolejno rozwałkowuj ciasto na bardzo cieniutkie placki
Rozgrzej patelnię, nakładaj pojedyńczo placki. Każdy smaż około 30- 40 sekund z jednej strony i przewróć na drugą. Tortilla zacznie rosnąć i pojawią się na niej charakterystyczne bąbelki.
Aby łatwiej było zwinąć tortillę z nadzieniem usmażoną tortillę trzymaj przez pewnien czas zwinięte w wilgotną ściereczkę.
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.