W lipcu tego roku ( czyli całkiem niedawno), na stronie AAP ( Amerykańskiej Akademii Pediatrii) opublikowano artykuł Food Additives and Child Health Leonardo Trasande, Rachel M. Shaffer, Sheela Sathyanarayana, COUNCIL ON ENVIRONMENTAL HEALTH , który zwraca uwagę na zawartość szkodliwych substancji w materiałach przeznaczonych do bezpośredniego kontaktu z żywnością, jak i dodatków dodawanych do żywności.
Zapraszam Was do zapoznania się z jego treścią bo uważam, że jest wart, aby poświęcić u chwilkę.
Ponieważ nie każdy ma możliwość przeczytania artykułu w języku angielskim, specjalnie dla Was na podstawie zamieszczonego materiału, przedstawiamy najważniejsze wnioski, które zostały zawarte w treści artykułu.
Cały artykuł możesz przeczytać tu à http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2018/07/19/peds.2018-1408)
Obecnie ponad 10. 000 różnych substancji może być dodawanych do materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w Stanach Zjednoczonych, bezpośrednio lub pośrednio, zgodnie z FFDCA.
Szacunkowo 1000 z nich uznanych jest za „GRAS” ( uznane za bezpiecznie).
Zasugerowano jednak, po zgromadzeniu licznych dowodów z badań laboratoryjnych i badań epidemiologicznych, że chemikalia stosowane w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością mogą przyczynić się do chorób. Dzieci mogą być szczególnie wrażliwe na działanie tych związków, chociażby ze względu na niższą masę ciała, rozwijający się układ immunologiczny i wciąż rozwijające się narządy.
Tab1.
Kategoria |
Składnik chemiczny |
Wykorzystanie |
Wybrane problemy zdrowotne |
Pośrednie dodatki do żywności |
Bisfenole |
Plastikowe pojemniki wykonane z poliwęglanu |
Zakłócenia endokronologiczne |
|
|
Polimerowe żywice epoksynowe w puszkach do żywności i napojów |
Zaburzenia neurorozwojowe |
|
Ftalany |
Plastikowa folia spożywcza |
Zaburzenia endokrynologiczne
|
|
|
Wiele zastosowań w sprzęcie do produkcji żywności |
Stres oksydacyjny, kardiotoksyczność |
|
PFC |
Papier i tektura odporne na tłuszcz |
Immunosupresja, zmniejszenie masy urodzeniowej, |
|
Nadchloran |
Opakowania na żywność |
Zaburzenia gospodarki hormonalnej tarczycy |
BEzpośrednie dodatki do żywności |
Azotany i Azotyny |
Bezpośredni dodatek do żywności jako substancja konserwująca i wzmacniająca kolor ( szczególnie mięsa) |
Rakotwórczość, rozregulowanie gospodarki hormonalnej tarczycy |
Największe obawy budzi potencjalne ryzyko zaburzeń hormonalnych na wczesnym etapie rozwoju dzieci, kiedy narządy są w fazie wzrostu, gdzie są one szczególnie narażone na trwałe uszkodzenia. Międzynarodowe organizacje medyczne i naukowe zwróciły na tę kwestię uwagę w kilku przełomowych raportach, w tym w oświadczeniu naukowym Towarzystawa Endokrynologicznego z 2009 r / aktualizacja w 2015 r
( Diamanti-Kandarakis E, Bourguignon JP, Giudice LC, et al. Endocrine-disrupting chemicals: an Endocrine Society scientific statement. Endocr Rev. 2009;30(4):293–342pmid:19502515)
(Gore AC, Chappell VA, Fenton SE, et al. Executive summary to EDC-2: the Endocrine Society’s second scientific statement on endocrine-disrupting chemicals. Endocr Rev. 2015;36(6):593–602pmid:26414233),
Również WHO i United National Enviroment Program, oraz Międzynarodowa Federacja Ginekologii i Położnictwa (Bergman Å, Heindel JJ, Jobling S, Kidd KA, Zoeller RT, eds; United Nations Environment Programme; World Health Organization. State of the Science of Endocrine Disrupting Chemicals – 2012. Geneva, Switzerland: WHO and UNEP;2013. Available at: www.who.int/ceh/publications/endocrine/. Accessed May 18, 2017)
(Di Renzo GC, Conry JA, Blake J, et al. International Federation of Gynecology and Obstetrics opinion on reproductive health impacts of exposure to toxic environmental chemicals. Int J Gynaecol Obstet. 2015;131(3):219–225pmid:26433469)
wydały oświadczenie, które substancje mogą budzić największe kontrowersje:
(wpływ na hormony tarczycy, może przyczyniać się do niedoczynności tarczycy u noworodków, co zostało udokumentowane w Stanach Zjednoczonych)
Dodatkowo kontrowersje wzbudziły azotyny i azotany, które mogą wpływać na zaburzenie koncentracji i nadpobudliwość, zakłócać produkcję hormonów tarczycy, a w warunkach endogennych mogą powodować zwiększone wytwarzanie rakotwórczych związków N- nitrozylowych.
Jak w codziennym życiu radzić sobie z tymi zagrożeniami ?
Nie jest łatwo określić w jaki sposób zmniejszyć narażenie na chemikalia, ale niektóre zalecenia wydają się być pomocne w codziennym życiu. Niestety, modyfikacje te mogą powodować dodatkowe koszty, co może stanowić barierę dla rodzin z niższymi dochodami.
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.