Deser śniadaniowy lub podwieczorkowy z musem jabłkowym.
Bardzo często śniadania, deserki bazują głównie na białym ryżu. Warto jednak wzbogacać dietę dziecka o inne zboża, które zwiększą tylko gęstość odżywczą takiego posiłku. Możesz do ryżu dodać trochę komosy ryżowej, amarantusa, kaszy jaglanej i już jest zdrowiej
Deser śniadaniowy lub podwieczorkowy z musem jabłkowym.
Składniki:
Ryż, komosę, amarantusa płuczemy, wrzucamy do garnka zalewamy wodą i mlekiem. Gotujemy do miękkości mieszając dość często. Dodajemy cukier lub miód do smaku oraz cynamon i kurkumę dla koloru. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub wody. Wyłączyć i odstawić na chwilę. Następnie przełożyć do miseczki i polać pysznym musem jabłkowym.
Rada: Jeśli posiadasz w swojej kuchni owoce liofilizowane, możesz posypać nimi deser, co nie tylko uatrakcyjni wygląd takiego posiłku, ale i wzmocni jego wartość.
Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.