Dietetyka Pediatryczna logo Dietetyka Pediatryczna

Zdrowie kształtuje się w dzieciństwie

Delikatny zakwasik domowy dla całej rodziny. Naturalne wzmocnienie.

Delikatny zakwasik domowy dla całej rodziny. Naturalne wzmocnienie.

Ostatnio pacjenci częściej zadają nam pytania dotyczące gotowych zakwasów, które są reklamowe przez różne firmy. I faktycznie obserwując rynek spożywczy gotowych zakwasów jest coraz więcej. Co do jakości wielu z nich mamy jednak pewne zastrzeżenia. Zatem polecamy zrobić swój własny, delikatny zakwasik, który będzie wspierać odporność całej rodziny. Taki zakwas można spożywać przez cały rok (oczywiście z przerwami), bo jak już wiemy o odporność dbamy codziennie :).

Domowy zakwas to jeden z najlepszych i najprostszych sposobów na profilaktykę anemii, czy zaburzeń przewodu pokarmowego. Polecamy dla wsparcia odporności po antybiotykoterapii, osobom przewlekle osłabionym, dla mały i większych sportowców.

Podczas procesu fermentacji powstaje zdrowy produkt pełen probiotyków. To również naturalna multiwitamina, zawierająca żelazo, magnez, potas, witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz przeciwutleniacze, które oczyszczają organizm z nadmiaru wolnych rodników. Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego, który reguluje przemiany kwasów żółciowych, zmniejszając stężenie cholesterolu, działają wzmacniająco na nasz układ odpornościowy, poprawiają perystaltykę jelit, likwidują zaparcia, przywracają prawidłową mikroflorę jelitową po antybiotykoterapii. Ponadto, zakwas z dodatkiem buraczka ma działanie antynowotworowe. Betanina, czyli barwnik buraczany jak już wiemy z wielu badań opóźnia rozrost komórek nowotworowych.

Rodzicie bardzo często nam mówią,  że od kiedy podają taki zakwas swoim dzieciom albo nie chorują, albo choroba trwa bardzo krótko, są bardziej odporne, mocniejsze, żywsze. I o to właśnie nam chodziło :)))

Przepis na domowy zakwasik z mniejszą ilością soli.

Smak jest delikatny, lekko kwaskowaty, bardzo przyjemny. Ponieważ zakwas to produkt żywy, może lekko gazować. Polecamy kiszonki przygotowywać małymi partiami, aby zawsze były świeże.

Składniki:

  • 1 średni burak
  • mała  marchewka
  • 2 listki jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie
  • 1 listek kapusty pekińskiej
  • opcjonalnie plasterek imbiru
  • przegotowana woda  - na 1 litr wody 1 mała łyżeczka soli

Umyj i wyparz małe naczynie do kiszenia. Zagotuj wodę, dodaj sól i odstaw do przestygnięcia (ma być letnia). Zamieszaj do rozpuszczenia.

Warzywa obierz, pokrój dowolnie, włóż do stoika lub innego naczynia. Zalej przestudzoną solanką. Pamiętaj, że nic nie może wystawać ponad powierzchnię płynu bo zakwas zapleśnieje. Następnie przykrywamy naczynie (ja zakręcam delikatnie pokrywką, tak by spokojnie uchodziły gazy). Naczynie stawiamy w ciepłym miejscu, najlepiej na kuchennym blacie. Raczej nie zaglądam do niego co chwilę, zostawiam go w spokoju :). Jeśli ktoś co chwilę otwiera naczynie, zakwas może szybko się zepsuć. Dopiero po 3-4 dniach sprawdzam, czy już jest dobry. Proces kiszenia trwa 4-5 dni.

Po 5 dniach możesz przecedzić  zakwas przez sito, zlać do butelki, zamknąć i przechowywać w lodówce.  

Oczywiście można jeszcze dodawać inne warzywa: korzeń pietruszki, selera, kalafior, rzodkiew, …. Warto eksperymentować.

Dzieci:

Początkowo podawać dziecku zakwas zaczynając od 1 łyżeczki i stopniowo zwiększać ilość. Możemy nalać dzieciom do małego kieliszka, który ma 30 ml pojemności. Jeśli dla dziecka smak zakwasu jest zbyt intensywny, polecam rozcieńczyć zakwas z wodą (pół na pół). Zakwas w małych ilościach można zacząć podawać już po pierwszych urodzinach.

O nas


Witamy Was. Tu Ania i Kasia, i to my tworzymy tę stronę. Pasjonuje nas medycyna żywieniowa, głównie żywienie dziecka w zdrowiu i chorobie. Kochamy dzieci i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najzdrowiej. Stąd też dzielimy się z wami wiedzą zdobytą podczas studiów z zakresu dietetyki pediatrycznej. Interesuje nas tylko najnowsza i sprawdzona wiedza oparta na faktach. Staramy się być na bieżąco z postępem nauk medycznych, a nasze artykuły piszemy zgodnie z tzw. 'evidence-based medicine'. Skupiamy się na przekazywaniu rzetelnej wiedzy, zdrowych, rozsądnych dietach, zapobiegających alergiom, chorobom autoimmunizacyjnym, onkologicznym, czy tak powszechnym chorobom metabolicznym. Pomagamy rodzicom zrozumieć, jak poprzez prawidłowe odżywianie można zapewnić dzieciom zdrowe dorastanie, zwiększyć odporność, wpłynąć na prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny. Dziecko zasługuje na szczęśliwą przyszłość, którą przede wszystkim daje zdrowie, a MY chcemy wam w tym pomóc. Zostańcie z nam na dłużej. Zapraszamy również do naszej poradni online.

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.